Изборите в Русия не бяха истински избори. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

"Изборите в Русия бяха избори без избор", посочи тя в началото на срещата на върха на европейските външни министри.

Бербок допълни, че Европейският съюз ще проправи пътя за нови санкции срещу Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц няма да поздрави руския президент Владимир Путин за преизбирането му на избори, които Берлин не смята нито за свободни, нито за справедливи, посочи говорител на германското правителство.

"Резултатът беше предопределен", заяви той по време на правителствена пресконференция в Берлин, като посочи Русия като диктатура.

Франция също отправи критики към вота в Русия.

Париж посочи, че преизбирането на руския президент Владимир Путин се е състояло на фона на репресии, и похвали големия брой руснаци, които протестираха мирно срещу гласуването.

Франция осъди и "така наречените избори", проведени в украински региони, временно окупирани от Русия, като "ново нарушение на международното право и на Устава на ООН".

Си Дзинпин поздрави Путин за победата на изборите

Си Дзинпин поздрави Путин за победата на изборите

Китай и Русия ще продължат да укрепват стратегическите си отношения

"Франция не признава и никога няма да признае провеждането и резултатите от тези така наречени избори и потвърждава ангажимента си към суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна", подчертават от външното министерство на страната.

Париж разкритикува и създаването на избирателни секции от Русия в сепаратистките региони Абхазия и Южна Осетия и в Приднестровието "без съгласието на грузинските и молдовските власти".

Путин спечели рекордна постсъветска изборна победа в неделя, циментирайки вече здравата си хватка върху властта. По негови думи победата му показа, че Москва е била права да се противопостави на Запада и да изпрати свои войски в Украйна.

По-рано китайският лидер Си Дзинпин поздрави руския си колега за изборната победа.

На старта на изборите Шарл Мишел саркастично поздрави Путин за победата

На старта на изборите Шарл Мишел саркастично поздрави Путин за победата

"Няма опозиция. Няма свобода. Няма избор", изтъкна той