Председателят на Комисията по външни работи във френското Национално събрание призовава Елисейският дворец да промени доктрината си, подобно на Вашингтон и Лондон, и да не забранява повече на Киев да нанася удари навътре в територията на Русия.

В условията на пролетната офанзива на Москва, която за един месец завзе повече от 300 кв. км земя в Украйна, особено в Харковска област, линиите започват да се променят по отношение на използването на западните оръжия, доставени на Киев.

От началото на войната, водени от Вашингтон, съюзниците на Украйна казват на Киев да не нанася удари на руска територия, за да се намали рискът от ескалация в лицето на ядрена сила. Това се равняваше на защита на Украйна, без да се атакува Русия...

Но в началото на май Лондон, който снабдява украинците с крилати ракети Storm Shadow, изрично разреши на украинците да нанесат удар по руска територия. Миналата седмица Съединените щати последваха примера им, оставяйки Киев свободен да реши дали да го направи, или не.

В този променящ се контекст председателят на Комисията по външни работи към Националното събрание на Франция, депутатът Жан-Луи Бурланж, публикува в петък съобщение за пресата, в което призовава Франция "да излезе от резервите си и да вземе решение, сравнимо с това на британците и американците".

"Изглежда, че моментът е назрял", казва специалистът по международни отношения, като посочва, че Париж "от месеци изразява желанието си да бъде начело на солидарността с Украйна и междусъюзническата координация".

За Жан-Луи Бурланж "тази промяна в доктрината е напълно легитимна, доколкото слага край на неприемливата асиметрия между положението на агресора и това на жертвата на агресията".

Франция изпраща свой посланик на церемонията по встъпването в длъжност на Путин

Франция изпраща свой посланик на церемонията по встъпването в длъжност на Путин

Решение на Париж предполага потенциално разделение в западния лагер

От военна гледна точка цялата територия на Украйна е поразена от началото на войната от руски оръжия с далечен обсег, но също и от такива, доставени на Москва от нейните съюзници, а именно севернокорейски балистични ракети и ирански безпилотни самолети.

Киев нанася удари и по Русия в дълбочина, но засега използва оръжия собствено производство, по-специално безпилотни летателни апарати, които неотдавна бяха насочени към енергийни инсталации.

"Защо на украинците трябва да се отнема правото да отговарят удар след удар на атаките срещу тях?

Си Дзинпин похвали двустранните връзки при пристигането си във Франция

Си Дзинпин похвали двустранните връзки при пристигането си във Франция

Първото посещение на китайския прзидент в Европа от пет години насам

Той отговори: "Правото на самоотбрана изключва правото на убежище на територията на агресора". По-нататък той заяви, че "държавите, които са приятели на Украйна, са решени да останат невоюващи".

"Следователно не става въпрос те да се намесят в театъра на операциите", а "да премахнат едно неоправдано табу", припомни политикът.

Франция: 150 000 руски войници са убити в Украйна

Москва не е разкрила информация за своите жертви

Председателят на Комисията по външни работи на Бурбонския дворец припомня в заключение основната конкретна трудност, пред която е изправен Западът, а именно опасната и нарастваща асиметрия между Украйна, която се бори да се мобилизира и въоръжи, и Русия, чиято икономика и общество постепенно се насочват изцяло към война.

"Изправени пред удвоената агресия от Русия, само ребалансирането на силите и възстановяването на симетрията в стратегическите позиции могат да убедят Путин да прекрати катастрофалното си начинание".

Франция покани Русия на 80-тата годишнина от десанта в Нормандия, но не и Путин

Франция покани Русия на 80-тата годишнина от десанта в Нормандия, но не и Путин

Това е първа покана към Русия от западна страна след нахлуването в Украйна

От няколко седмици насам Кремъл предупреждава западните администрации да не използват оръжия, доставени на Украйна, на нейна територия.

В събота руското министерство на отбраната се насочи по-специално към Франция, заявявайки, че френските управляеми авиационни бомби "Хамър" са били използвани от Киев за нападение срещу руската област Белгород, граничеща с украинската Харковска област, където руснаците провеждат нова офанзива.