Законът за "чуждестранните агенти", който предизвика големи протести в Тбилиси, не е само проблем, а основният проблем е свързан с "руското правителство" на страната, каза президентът на Грузия Саломе Зурабишвили в интервю за DW, цитирано от Ехото на Кавказ.

"Властите представят партньорите на Грузия като агенти на революцията, като твърдят, че се опитват да свалят правителството, каза Зурабишвили. Те мълчат за Русия, почти я третират като нов съюзник. Следователно проблемът не е само в "руския" закон. "Руското" правителство насочва Грузия към Москва.", настоя тя. 

По-голямата част от населението на Грузия се противопоставя на подобни политики. Управляващата партия "Грузинска мечта" вече прие няколко спорни закона, включително закона за офшорките, който "превръща Грузия в убежище за руски олигарси под санкции", каза Зурабишвили.

Тя описа ситуацията като "изключително тревожна" и изрази надежда, че европейските партньори ще предприемат "адекватни действия".

"Преди да поемем по предизвикателния път към изборите, имаме нужда от тяхното внимание", каза Зурабишвили.

На 4 май, на среща с посланиците на ЕС, Зурабишвили каза, че речта на основателя на управляващата Грузинска мечта и почетен председател Бидзина Иванишвили на контрамитинга на 29 април в подкрепа на законопроекта за чуждестранните агенти "е била много провокативна към вас от ЕС, но и към грузинското население." Президентът каза, че Грузия е в "напрегната" ситуация и в този контекст призова посланиците да насърчат посещения на високо ниво от Европа през май, тъй като по-натовареният период в Европа започва през юни, съобщава Civil.ge.

Вълненията срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия продължават

Вълненията срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия продължават

Премиерът нарече президента "предател", а държавният глава заяви, че "знаем най-добре кой се бори срещу грузинската държава и нейната независимост"

Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе очаквано отново отхвърли критиките от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) относно проектозакона за "чуждестранните агенти", съобщава "Ройтерс". По думите му, противниците на законопроекта не желаят да участват в смислена дискусия.

"Обясних на американския дипломат Дерек Чолет, че неверните изявления, направени от служители на Държавния департамент на САЩ относно законопроекта за прозрачност и уличните митинги, ни напомнят за подобни неверни изявления, направени от бившия посланик на САЩ през 2020-2023 г.", написа Кобахидзе в X.

Той каза, че предишните изявления на САЩ са насърчили насилието на субекти, финансирани от чужбина, и са подкрепили "революционни процеси", които според него са били неуспешни.

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Относно Закона за чуждестранните агенти

"Изясних на Чолет, че са необходими усилия за рестартиране на отношенията между Грузия и Съединените щати на този фон, което е невъзможно без справедлив и честен подход.", пише още той. 

Кобахидзе също така изрази разочарованието си от разговора с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като каза, че ЕС "не е бил склонен да участва в дискусии по същество".

"Освен това подчертах, че все още не сме чули контрааргументи", каза той.

Грузинският президент призова към спокойствие, премиерът обвини чужди сили за протестите

Грузинският президент призова към спокойствие, премиерът обвини чужди сили за протестите

На фона на сблъсъците при приемането на Закона за чуждестранните агенти на второ четене

Припомняме, че проектозаконът, който си проправя път през грузинския парламент, ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чужди агенти. Изискване, което опонентите атакуват като авторитарно и вдъхновено от Кремъл.

Няколко хиляди протестиращи отново излязоха по улиците в петък, за да изразят своята опозиция, като се придвижиха към централата на управляващата партия "Грузинска мечта" и след това присъстваха на служба на Разпети петък преди православния Великден.

ЕС и Съединените щати призоваха Тбилиси да отмени закона, или рискува да навреди на шансовете си за членство и евроатлантическо бъдеще.

Според Русия обаче законът е по подобие на отдавна действащ такъв в САЩ.

Противопоставянето се разглежда като част от по-широка борба, която може да определи дали Грузия ще се приближи към Европа, или ще се върне под влиянието на Москва.

Кобахидзе каза, че законодателството е необходимо за прозрачност и отчетност в южнокавказката нация.

Белият дом изрази опасения, че законодателството може да задуши несъгласието и свободата на словото.

Шарл Мишел написа в X, че "призивът на грузинските граждани за отворено демократично и плуралистично общество трябва да бъде взет под внимание. Бъдещето на Грузия принадлежи на ЕС. Не пропускайте този исторически шанс."

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Според критиците, Законът за чуждестранните агенти бил вдъхновен от Русия

Бидзина Иванишвили, милиардерът, основател на партията "Грузинска мечта" и бивш министър-председател, каза, че ще се бори за това, което той нарече "пълно възстановяване на суверенитета на Грузия".

Тбилиси очаква законът да бъде приет окончателно през май, да се преодолее ветото на президента Саломе Зурабишвили и той да влезе в сила.