Експерти от американския Институт за изследване на войната (ISW) оценяват неделните изявления на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски за отстъплението на украинските сили от две населени места край Очерино в Донецка област.

Сирски призна, че руската армия е имала значително предимство в този район и ВСУ е трябвало да се оттеглят западно от Бердичи и Семеновка. Двете села се намират в зоната на пробив на руските сили край Очеретино, западно от Авдеевка.

Според ISW руската армия не е успяла да осъществи наистина бързо настъпление в този район и това показва, че "украинските сили запазват там позиции и ресурси, които досега са забавяли руското настъпление в западна посока".

"Неотдавнашните руски настъпления северозападно от Авдеевка принудиха украинските сили да се оттеглят от други ограничени тактически позиции на фронта западно от Авдеевка, но това отстъпление все още не е довело до бързи руски тактически успехи", се посочва в справката. - Все още е малко вероятно руските сили да успеят да постигнат по-дълбок оперативно значим пробив в близко бъдеще."

Експертите от Института за изследване на войната смятат, че Русия "вероятно ще продължи да постига тактически успехи в района на Авдеевка, а украинското командване може да реши да продължи да отстъпва, ако руските сили застрашат други украински тактически позиции".

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Той твърди, че украинските военни "буквално са се впили в земята" и всеки ден сдържат вражеските атаки

Въпреки това украинските сили могат да използват особеностите на терена, за да забавят руската армия, се казва в бюлетина.

Според авторите му руската армия има възможност да постигне оперативно значими цели в района на град Часов Яр, но вместо това изразходва силите си за разширяване и задълбочаване на пробива край Очеретино, където постигането на такива цели е много по-малко реалистично.

Сирски: Обстановката на фронта е тежка, на места постигаме тактически успехи

Сирски: Обстановката на фронта е тежка, на места постигаме тактически успехи

Русия атакува с пехота на вълни, заяви той

Според експертите "руските сили вероятно ще трябва да попълнят и подсилят атакуващите части и да намалят темпото на настъплението западно от Авдеевка, освен ако не въведат в битката допълнителни резерви".

"Това много вероятно ще ограничи възможностите на Русия да постигне по-нататъшен бърз тактически напредък в района", съобщават авторите на резюмето на ISW.