Руските официални лица и държавните медии до голяма степен се въздържаха от публично обсъждане на двегодишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, вероятно в опит да избегнат разглеждането на неуспеха на Русия да постигне обявените си военни цели със значителни човешки жертви.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 25 февруари руската опозиционна медия "Агенство Новости" съобщи, че руските държавни телевизионни канали "Россия 1" и "Первый канал" (Первий канал) и телевизионният канал НТВ, собственост на "Газпром Медиа", не са споменали в предаванията си на 24 февруари двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Агенция "Новости" посочва, че руският политически коментатор Михаил Леонтиев е отбелязал в предаването "Време" по Първи канал на 24 февруари, че се навършват две години от началото на войната, но не е предложил допълнителни изявления по темата.

ISW наблюдава минимално обсъждане от страна на руски държавни служители на двегодишнината от началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари.

Руските официални лица и държавните и свързаните с държавата телевизионни канали вероятно се въздържаха от коментари по повод двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия, за да избегнат привличането на вниманието към неуспехите на Русия да постигне заявените си стратегически цели в Украйна и по-непосредствените си цели да завземе всички Луганска и Донецка област, като същевременно претърпя големи загуби на личен състав.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение в Русия показа, че настроенията на руснаците относно войната в Украйна до голяма степен са останали непроменени през последните месеци и че повечето руснаци са до голяма степен апатични към войната, въпреки че повечето не подкрепят втора вълна на мобилизация.

Руският президент Владимир Путин и руските правителствени служители вероятно са се въздържали да подчертаят втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в опит да поддържат обществената апатия към войната, което отчасти позволява на руските служители да продължат войната без значителен обществен отзвук.

ISW продължава да оценява, че Путин вероятно е наясно, че втора мобилизационна вълна би била широко непопулярна, и се опасява, че подобна мярка би предизвикала широко недоволство.

Възможно е обаче след преизбирането му през март 2024 г. Путин да се притеснява по-малко за обществените настроения и да прецени, че изискванията за генериране на руски сили надвишават рисковете от широко разпространено вътрешно недоволство.

Захарова: Зеленски лъже за военните загуби на Украйна

Захарова: Зеленски лъже за военните загуби на Украйна

Напрежение между Москва и Киев

На 25 февруари украински официални лица обсъдиха целите и приоритетите на Украйна за 2024 г. и подчертаха необходимостта от постоянни украински иновации и западна помощ за постигане на целите на Украйна.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че Украйна прави всичко "възможно и невъзможно", за да направи пробив по фронтовата линия, и че Украйна има неразкрит план за 2024 г., който не само ще донесе "надежда", но и ще даде осезаеми резултати.

Умеров и украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски посетиха няколко украински командни пункта в Лиман, Бахмут, Авдийвка и други направления и отбелязаха важността на защитата на украинския персонал от руските безпилотни и въздушни удари в определени райони на фронта.

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че Украйна се надява да намали още повече предимството на Русия в артилерийските системи на бойното поле, което понастоящем се оценява на 6 към 1, преди бъдещите украински контраофанзивни операции.

Зеленски предупреди, че Украйна може да продължи да губи територия метър по метър, ако не получи и не произведе допълнителни артилерийски системи.

Заместник-главнокомандващият украинските войски полковник Вадим Сухаревски изтъкна новосформираните украински сили за безпилотни системи като важна следваща стъпка във военните усилия на Украйна, която има за цел да подобри ефективността, систематизацията и анализа на използването на безпилотни летателни апарати в Украйна.

Украйна разработва ракети с обсег 700 км

Украйна разработва ракети с обсег 700 км

Киев готви пробив в оръжейното производство 

Сухаревски повтори, че украинските сили не се опитват да използват безпилотни летателни апарати, за да заменят артилерийските системи, а по-скоро като допълнителни оръжия за победа над руската армия.

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че Украйна се нуждае от значителни количества оръжия с далечен обсег на действие от западните съюзници на Украйна, а Зеленски изрази увереност в западните доставки на оръжия с далечен обсег на действие.

Умеров отбеляза, че има критична разлика между разпределянето и предоставянето на западна помощ на Украйна, а Буданов добави, че в момента Русия и Украйна се състезават кой ще получи "предимство" на бойното поле.

Няколко украински официални лица, включително Зеленски, изтъкнаха плановете за провеждане на първата среща на върха на украинската формула за мир в Швейцария тази година и подчертаха значението на по-нататъшното развитие на партньорството на Украйна с НАТО през 2024 г.

Украйна може и да покани Русия на мирна среща на върха
Обновена

Украйна може и да покани Русия на мирна среща на върха

Швейцария ще бъде домакин на среща на върха за обсъждане на визия за мир

Кадри от дронове, публикувани на 25 февруари, показват руски сили, които извършват очевидни военни престъпления близо до Бахмут.

На кадрите се вижда как руските сили екзекутират девет украински военнопленници, които току-що са се предали близо до Иванивске (в покрайнините на Бахмут).

Екзекуцията на военнопленници е нарушение на Женевската конвенция за третиране на военнопленници.

Кадрите от 25 февруари са четвъртият подобен случай на видеозапис, показващ как руските сили екзекутират украински военнопленници само през последните две седмици.

Руското информационно пространство продължава да бъде силно чувствително към неотдавнашните загуби на самолетите за далечно радиолокационно наблюдение А-50, което предполага, че въпросът за разполагането и защитата на тези самолети е силно обезпокоителен.

Ермак: Украйна не се страхува от президентството на Тръмп

Ермак: Украйна не се страхува от президентството на Тръмп

Според него има шанс позицията на Тръмп да се е променила

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че украинските сили са подготвяли операцията по свалянето на А-50 в продължение на две седмици.

Буданов заяви, че на Русия са останали още шест А-50, и загадъчно предположи, че още един А-50 ще "падне" и ще принуди Русия да спре да издига самолетите "денонощно".

Един руски военен блогър твърди, че руските сили са докладвали "до върха" (вероятно имайки предвид руското висше командване), че украинска ракета "Пейтриът" е свалила А-50, но военният блогър и други изразиха съмнение, че тази версия на събитията е вярна, и разкритикуваха "системния" проблем на руския персонал, който мисли само за себе си и за кариерата си от "самосъхранение".

По-рано украинските медии съобщиха, че източници от украинското ГУР са заявили, че Украйна е свалила А-50 с модифицирани системи С-200.

Украйна очаква 11,8 милиарда долара икономическа помощ от САЩ през 2024 г.

Украйна очаква 11,8 милиарда долара икономическа помощ от САЩ през 2024 г.

Това каза Денис Шмихал каза по време на телевизионна конференция в Киев

Друг руски блогър в областта на военното дело твърди, че загубата на втори руски А-50 тази зима е проблематична, тъй като Русия вече е имала недостиг на тези самолети и преди пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Военният блогър твърди, че Русия няма да може да модернизира много А-50 в А-50У по редица неуточнени технически и организационни причини, и предлага възможни алтернативи, включително създаване на по-лоши "ерзац" системи за контрол на въздушното пространство и ранното предупреждение (AWACS) или закупуване на подобни самолети от Китай.

Началникът на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) генерал-лейтенант Кирил Буданов заявява, че към 25 февруари Русия не е получавала ракети с далечен обсег на действие от Иран.

Лондон: С асиметрични мерки Украйна ограничи действията на руския флот

Лондон: С асиметрични мерки Украйна ограничи действията на руския флот

Киев доминира в западната част на Черно море

На 21 февруари "Ройтерс" съобщи, позовавайки се на предполагаеми ирански източници, че Иран е предоставил на Русия стотици балистични ракети с малък обсег на действие (БРДД) в началото на януари 2024 г.

ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства, че руските сили използват ирански ракети в Украйна, но често наблюдава засилено руско-иранско военно сътрудничество на фона на войната.