Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са свалили руски самолет за радарно откриване на далечни разстояния А-50 в нощта на 23 февруари - вторият подобен самолет, свален през 2024 г. Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук и Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че украинските сили са свалили руски А-50 близо до Йейск, Краснодарски край над брега на Азовско море.

Кадри, публикувани на 23 февруари, показват падането на самолет с фиксирани крила, а геолокирани кадри показват голям пожар с вторични детонации близо до ферма Трудовая Армянка северозападно от Стародеревянковская, район Каневской в северен Краснодарски край (североизточно от Приморско-Ахтарск).

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW).

Допълнителни кадри, публикувани на 23 февруари, показват повредени части на самолета и е много малко вероятно руските сили да успеят да поправят A-50 или екипажът да е оцелял при катастрофата.

Украйна свали още един руски A-50
Обновена

Украйна свали още един руски A-50

Командващият ВВС на Украйна, генерал-лейтенант Микола Олешчук потвърди свалянето

Властите на Краснодарския край съобщиха, че неуточнен руски самолет се е разбил близо до фермата Трудовая Армянка, но не уточниха причината. Украински официални лица по-рано съобщиха, че руските сили използват самолетите A-50 за координиране на руската въздушна и противовъздушна отбрана. Унищожаването на руския самолет А-50 в средата на януари доведе до временно намаляване на тактическата активност на руската авиация над Азовско море.

Руските ултранационалисти все повече приписват свалянето на руски самолети на руската, а не на украинската противовъздушна отбрана. Руски блогъри твърдяха, че руските сили по погрешка са свалили собствения си самолет А-50 и обвиниха руската армия в системни проблеми, които тя трябва да коригира, за да избегне по-нататъшни инциденти с приятелски огън. Един блогър отбеляза, че самолетите А-50 и техният високоспециализиран екипаж са оскъдни ресурси за Русия, които тя не може лесно да замени. Блогърите изрично отрекоха украинските и руските доклади, че украинските сили са свалили А-50 на 23 февруари и свързаха това обстрелване с техните предишни отричания, че украинските сили са отговорни за свалянето на А-50 и Ил-22 на 15 януари. Блогърите също така приписаха неотдавнашните украински сваляне на руски изтребители Су-34 и Су-35 на приятелски огън на противовъздушната отбрана и критикува съобщенията, приписващи ги на Украйна.

Руските блогъри може би отказват да припишат успехи на украинските сили като част от по-широките усилия в руското информационно пространство за деморализиране на украинците и убеждаване на руснаците, че победата е осигурена. Неотдавнашната реторика на Кремъл се съсредоточи върху представянето на Русия като способна да надживее желанието и способността на Украйна да се бие, включително дълготрайната военна подкрепа на Запада за Украйна, а последователните твърдения на руски блогъри за неефективна украинска противовъздушна отбрана и други възможности на бойното поле са в съответствие с тази дезинформационна кампания.

Желанието на блогърите да обвинят в некомпетентност въздушната защита на Русия - единственото възможно обяснение за множество случаи на приятелски огън, свалящ самолета, помагайки за координирането на самите въздушни отбрани - е странен.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили планират бъдещи контраофанзивни операции, въпреки че забавянето на западната помощ за сигурност вероятно ще продължи да създава несигурност и ограничения върху тези операции. Зеленски заяви в интервю за Fox News, публикувано на 22 февруари, че украинските сили ще се подготвят за нови контранастъпателни операции през 2024 г., но основната им цел е да продължат да защитават украинска територия.

Зеленски покани Тръмп и Байдън да посетят Украйна

Зеленски покани Тръмп и Байдън да посетят Украйна

За да видят от първо лице реалната картина

Зеленски призна, че недостигът на материални средства усложнява текущите украински операции, особено в Източна Украйна. ABC News съобщи на 22 февруари, че американски служители оценяват, че украинските сили ще започнат да се сблъскват с критичен недостиг на боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана в края на март 2024 г. и че този недостиг ще става все по-значителен през пролетта и лятото на 2024 г. Закъсненията в западната помощ за сигурност вероятно ще продължат да създават несигурност в украинските оперативни планове и ограничения върху подготовката за бъдещи контраофанзивни операции.

ISW продължава да счита, че за Украйна би било проблематично да отстъпи инициативата на Русия за по-дълго, отколкото е необходимо, тъй като би рискувала да изразходва ресурси, които се надяваше да запази за контраофанзивни операции. Продължаващото забавяне на помощта за сигурност и продължаващият недостиг на материални средства обаче може да принуди украинските сили да вземат трудни решения за това как да разпределят ресурсите между потенциални оперативно значими контраофанзивни операции и продължаващите усилия за задържане.

Базираната в Украйна организация с отворен код Frontelligence Insight съобщи на 22 февруари, че руските сили съхраняват ракети и боеприпаси в преди това изоставени съоръжения близо до руско-украинската граница и в окупирана Украйна, за да съкратят и укрепят руските логистични линии. Сателитни изображения показват, че руските сили са започнали да съхраняват ракети С-300, артилерийски снаряди и вероятно боеприпаси за ракетни системи с многократно изстрелване в изоставена по-рано ферма във Воронежска област в края на юли 2023 г. Frontelligence Insight заяви, че съоръжението е на около 50 километра от руско-украинската граница и вероятно служи за доставки на руски части за противовъздушна отбрана, действащи в района. Руските сили активно преназначават съоръжения близо до границата и в окупирана Украйна от 2022 г., за да създадат по-стабилни и децентрализирани логистични линии и че подобрената руска логистика ще подкрепи руските усилия да противодейства на големи украински настъпателни операции през 2025 г. Украинските сили преди това са използвали осигурени от Запада HIMARS, за да ударят руски складове за боеприпаси и да блокират руски наземни комуникационни линии в окупирана Украйна, за да създадат благоприятни условия за контранастъплението в Харков през септември 2022 г. и да принудят руските сили да се изтеглят от западния (десен) бряг на Херсонска област през ноември 2022 г. 

Тези украински удари принудиха руските сили да разположат логистичните си средства по-далеч от фронтовата линия в ущърб на фронтовите сили, а украинските сили вероятно биха могли да постигнат подобен ефект с достатъчно количество оръжейни системи, способни да поразят военни активи по-дълбоко в окупирана Украйна и Русия. Украински официални лица многократно са обещавали да се съобразят с желанията на западните правителства Украйна да не използва осигурени от Запада системи срещу военни цели в международно признатата територия на Русия.

Украински официални лица заявиха, че вероятността от руска сухопътна атака срещу Украйна от Приднестровието, проруски отцепнически регион на Молдова, е ниска след съобщенията, че властите в Приднестровието може да призоват или организират референдум за присъединяване към Русия на 28 февруари. Говорителят на командването полковник Наталия Хуменюк заяви на 23 февруари, че твърденията, че приднестровските власти ще призовават за руска анексия, имат за цел да разтърсят информационното пространство и да създадат социално-политическо напрежение. Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов заяви на 22 февруари, че информацията, че приднестровските власти ще призоват за анексиране на Русия, е "непотвърдена".

Отцепниците в Приднестровието обявиха бойна готовност

Отцепниците в Приднестровието обявиха бойна готовност

Напрежение в Молдова

Хуменюк заяви, че руските сили са извършили ракетни удари срещу град Одеса в нощта на 22 срещу 23 февруари, за да окажат допълнителен натиск върху региона и продължаващата "бурна ситуация" в Молдова и че украинските сили не са забелязали никаква военна дейност в Приднестровието, която може да застраши Украйна. ISW не е забелязал никакви индикации, които предполагат, че ограничената групировка на руските сили в Приднестровието може да се опита да проведе сухопътни операции, които биха могли да застрашат Украйна, и ISW не оценява, че тази групировка е в състояние да започне значима наземна операция срещу Украйна. ISW издаде предупредителна прогноза на 22 февруари и оцени, че властите в Приднестровието може да поискат референдум за анексиране към Русия в подкрепа на руските хибридни операции, целящи политически и социално дестабилизиране на Молдова. Предупреждението на ISW отразява по-скоро заплахите за стабилността на Молдова, отколкото военното положение в Украйна.

ЕС налага санкции на Русия за дестабилизацията на Молдова

ЕС налага санкции на Русия за дестабилизацията на Молдова

Кишинев благодари за мерките

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Армения "по същество" е замразила участието си в доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) на фона на влошените руско-арменски отношения.

Пашинян заяви в интервю на 22 февруари за френското издание France 24, че Армения "по същество" е замразила участието си в ОДКС, тъй като ОДКС "не успя да изпълни задълженията си в областта на сигурността" към Армения, особено през 2021 г. и 2022 г.

ISW отбеляза преди това че Армения изглежда ефективно се въздържа от участие в ОДКС, след като Пашинян и арменски представители не присъстваха на няколко последователни събития на ОДКС в средата до края на 2023 г.

Кремъл чака разяснения от Армения за ОДКС

Кремъл чака разяснения от Армения за ОДКС

Арменската страна не е предприела никакви официални действия в това отношение, каза Песков

Пашинян повтори значението на Декларацията от Алма-Ата от 1991 г., която основа Общноста на независимите държави (ОНД) и призна териториалната цялост на 11-те подписали я страни, включително Русия и Украйна. Пашинян заяви, че "ставащото в Украйна е нарушение на Декларацията от Алма Ата" и че Армения е "сериозно загрижена". Пашинян отговори на докладите на руската военна полиция в 102-ра военна база в Гюмри, Армения, която задържа руски гражданин за дезертьорство през декември 2023 г.

Пашинян заяви, че арменските власти разследват инцидента и че Армения "не може да толерира незаконни действия на своя територия". Информационният канал на Кремъл ТАСС твърди, че Пашинян е "суспендирал" членството на Армения в ОДКС, въпреки изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Армения не е изпратила официално уведомление за спирането на членството си в ОДКБ. Руското министерство на външните работи (МВнР) отхвърли изявлението на Пашинян, че не успя да изпълни задълженията си към Армения и критикува Армения, че е поканила наблюдатели от Европейския съюз (ЕС), вероятно имайки предвид неотдавнашното увеличаване на наблюдателите на ЕС от арменската страна на арменско-азербайджанската граница.

Няколко руски блогъри разкритикуваха политиката на Пашинян и го обвиниха за влошаването на арменско-руските отношения.

САЩ, Обединеното кралство (Великобритания), Канада и Европейският съюз (ЕС) обявиха нови пакети от санкции, насочени към ограничаване военните усилия на Русия в Украйна. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ обяви, че санкционира почти 300 физически и юридически лица и 500 цели, за да отбележи втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Санкции бяха наложени на руската финансова инфраструктура, подкрепяща руските военни усилия, и на Министерството на отбраната и въоръжените сили на Иранза ролята му в доставката на компоненти за руския завод за производство на дронове в Алабуга, Република Татарстан.

Също така се налагат санкции на 26 юридически и физически лица от трети страни в 11 държави, включително Китай, Сърбия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

ЕС прие своя 13-и санкционен пакет, който включва определяне на санкции срещу 106 физически лица и 88 юридически лица. 13-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия налага санкции на 10 руски юридически и физически лица, участващи в доставката на въоръжение от Северна Корея за Русия, руско физическо и юридическо лице, силно замесено в избягване на санкции, и 15 физически и две юридически лица, участващи в принудителното прехвърляне, депортиране и военно индоктриниране на украински деца. ЕС също така налага санкции на компании от трети страни, които са подпомогнали руските войски, включително четири китайски компании и по една компания от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция.

Нюланд се закани да бъдат наложени стотици нови санкции на Русия

Нюланд се закани да бъдат наложени стотици нови санкции на Русия

Нов пакет отбелязва втората годишнина от войната в Украйна и в отговор на смъртта на Навални