Крайнодясната група на Европейския парламент "Идентичност и демокрация" (ИД) изключи партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в четвъртък, по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент. Решението бе взето след изявленията на Максимилиан Кра, водещият кандидат на АзГ, който каза пред италиански вестник, че от нацистките Waffen SS са "не всички престъпници".

"ID Group не иска повече да бъде свързвана с инцидентите с Максимилиан Кра, ръководител на листата на АзГ за европейските избори", се казва в изявление на ID групата.

SS, или "Schutzstaffel", е паравоенната сила на нацистите по време на Третия Райх и играе водеща роля в Холокоста.

Това е поредният удар за "Алтернатива за Германия" в последните няколко месеца. По-рано тази седмица, лидерът на френската десница Марин Льо Пен също се дистанцира от партията, считайки я за твърде токсичен партньор.

Крайнодесните партии в Европейския парламент в момента са разделени между групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), водена от италианския премиер Джорджия Мелони, и групата ИД, оглавявана от "Националното движение" на Марин Льо Пен. Проучванията показват, че националистическите и евроскептичните партии ще спечелят рекорден брой гласове на предстоящите избори.

Съпредседателите на АзГ Алис Вайдел и Тино Хрупала заявиха, че вземат под внимание решението на ИД, но остават оптимисти за изборите. "Уверени сме, че ще продължим да имаме надеждни партньори до нас през новия законодателен период", казаха те.

Подкрепата за АзГ е спаднала с около осем пункта тази година, засегната от неблагоприятни съдебни решения, опасения относно връзките й с Китай и Русия и разкрития за участие на висши членове в разговори за депортиране на неетнически германци.

Максимилиан Кра, чийто помощник е обвинен в шпионаж в полза на Китай, подаде оставка от ръководния съвет на АзГ и обеща да не участва в предизборната кампания след коментара си за SS, въпреки че все още е кандидат за европейските избори.

В последен опит да избегне изклщчването, делегацията на АзГ поиска ИД да изключи само Кра, обвинявайки неговата персона за проблемите. "Виждаме това като последен (макар и отчаян!) опит да предотвратим изключването на цялата делегация на АзГ от парламентарната група на ИД", пише евродепутатът Кристин Андерсен в писмо до изпълнителния съвет на партията.

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Петр Бистрон беше обвинен в получаване на плащания от източник, близък до Кремъл.