Израелски официални лица възразиха в четвъртък срещу решението на президента на САЩ Джо Байдън да спре доставката на някои оръжия за Израел на фона на загриженост относно плана на Израел да разшири военната операция в Рафах, която Съединените щати не подкрепят.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан нарече този ход "трудно и много разочароващо изявление от президент, на когото сме благодарни от началото на войната", цитира думите му "Ройтерс".

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".

Байдън каза пред CNN в интервю, излъчено в сряда вечерта, че САЩ ще продължат да доставят на Израел отбранителни оръжия, като муниции "Железен Купол".

"Дадох ясно да се разбере, че ако нахлуят в Рафах - което те все още не са направили - ако отидат в Рафах, аз няма да доставям оръжията, които са били използвани в миналото в Рафах", каза той.

Байдън спира оръжия на Израел при офанзива в Рафах

Байдън спира оръжия на Израел при офанзива в Рафах

След като САЩ временно спряха доставката на бомби за Израел

Решението на Байдън последва дискусиите с Израел за това как той ще "действа по различен начин срещу Хамас там, отколкото другаде в Газа", каза висш служител на администрацията в отделно изявление, изпратено до VOA. Служителят говори при условие за анонимност, за да обсъди чувствителния въпрос.

Сухопътна атака срещу Рафах, в южната част на Газа, би застрашила живота на 1,3 милиона цивилни, които се евакуираха от северните и централните части на територията, за да търсят спасение от военния отговор на Израел на атаката на Хамас срещу Израел от 7 октомври.

Представители на администрацията многократно са заявявали, че САЩ няма да подкрепят нахлуването в Рафах, освен ако Израел не предостави надежден план за това как ще защити цивилните. В телефонен разговор на 4 април Байдън предупреди премиера Бенямин Нетаняху, че ще откаже военна помощ, освен ако Израел не промени поведението си във войната.

САЩ временно преустанови доставката на бомби за Израел

САЩ временно преустанови доставката на бомби за Израел

Причината е офанзивата в Рафах