Tри кораба с 5000 тона хуманитарна помощ от Турция за бедстващите от войната в Газа цивилни, са били блокирани от властите на Гвинея-Бисау. Те са свалили знамената на страната от два кораба, съобщава АП.

Организацията Freedom Flotilla Coalition описва случилото се като "явно политически ход", добавяйки: "Без знаме не можем да плаваме".

Организаторите обвиниха Израел, че оказва натиск, за да попречи на корабите да достигнат целта.

1000 тона помощи за Газа са блокирани в Кипър

1000 тона помощи за Газа са блокирани в Кипър

След като Световната централна кухня спря дейността си заради убийството на свои работници

"Очевидно е и мисля, че е публично известно, че е имало близък контакт между Израел и президента на Гвинея-Бисау", каза организаторът и член на ръководния комитет Торстейн Дале пред АП, без да дава подробности.

Той каза, че стотици турски и международни участници са разочаровани.

"Много ни е трудно, защото набавянето на едно знаме отнема време. Това е процедура, която не може да се направи за няколко дни. Но ние не се отказваме.", каза той.

Ивицата Газа може да прекрачи прага на глада, продоволствената несигурност, недохранването и смъртността след шест седмици. Това прогнозира по-рано тази седмица Джан Каро Цири, директор на Световната продоволствена програма. 

В доклад, подкрепен от ООН и публикуван през март, се посочва, че гладът е неизбежен, като вероятно ще настъпи до май в северната част на Газа и може да се разпространи в анклава до юли.

Международният наказателен съд няма да съди Израел за „Мави Мармара"

Международният наказателен съд няма да съди Израел за „Мави Мармара"

Главният прокурор Фату Бенсуда отбелязва

Израел отрича да възпрепятства доставките на хуманитарна помощ и обвинява хуманитарните агенции за неефективност при разпределението.

Военната кампания на Израел опустоши голяма част от анклава с 2,3 милиона души население и причини хуманитарна катастрофа.

Коалицията включва турски и международни организации, сред които IHH и асоциацията "Мави Мармара" от Турция, които организираха злополучната флотилия през 2010 г.

На 31 май 2010 г. щурм на израелски командоси в международни води доведе до девет жертви и десетки ранени активисти. От израелска страна седем войници бяха ранени от активисти, които ги нападнаха с бухалки, ножове и тръби.