Авторът на телеграм-канала "Пишат ни от Янина", Андрей Морозов (Мурз), който е служил дълго време като старши сержант в паравоенните сили на Донецката "народна република", се твърди, че се е самоубил, според съобщения поради тормоз от страна на длъжностно лице и близки до властите руски пропагандисти, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Самоубийството на Мурз беше потвърдено от авторите на каналите "Призрак Новоросии", "Солдатская правда" и "Записки на ветерана", както и съпругата на Игор Стрелков - Мирослава Регинская и адвокатът Максим Пашков.

Би Би Си не може независимо да потвърди тази информация.

Последните съобщения на Мурз в неговия канал в Telegram (с повече от 100 хиляди абонати) бяха предсмъртна бележка и завещание, както и обръщение към главния военен прокурор, в което той говори за остър недостиг на оръжие, огромни загуби, липса на ротация и медицинско обслужване в поделението му, небрежност и измами от страна на военното ръководство.

По-рано Морозов писа за превземането на Авдеевка, в която заяви, че превземането на града е струвало на руската страна 16 хиляди безвъзвратни загуби и около 300 единици повредени бронирани машини.

"И врагът, след като проведе отбранителна битка и претърпя в най-добрия случай за нас безвъзвратни загуби от 5-7 хиляди за същото време (това е моя груба оценка, а не някакви известни данни), казва "Довиждане! " и бяга. Към нови, предварително подготвени позиции", пише той.

След това няколко руски пропагандисти нападнаха Морозов с критики, като един от тях нарече публикацията му "поредната пораженческа глупост, доста близка до фейкове и клевети срещу руското министерство на отбраната".

"Днес, другарю полковник, по Ваша заповед бях принуден да изтрия публикацията от моя телеграм канал "Пишат ни от Янина". И Вашето командване Ви принуди да издадете тази заповед, разчитайки на добрата стара армейска колективна отговорност. Ако не го премахна, няма да бъдат осигурени консумативи. Снаряди. Хеликоптери. Нови танкове и бойни машини на пехотата", отговори блогърът.

Според Морозов заповедта за изтриване на поста му е била дадена под натиск от служители на руския телевизионен водещ Владимир Соловьов, които го тормозели.

"Някои се втурнаха, за да дойдат и да дръпнат спусъка. Е, ще го направя сам. Ще се застрелям, ако никой не посмее да се заеме с тази дребна работа. И ще ви дадат танкове и хеликоптери", пише Морозов.

Шойгу се похвали с две нови армии само от професионални войници

Шойгу се похвали с две нови армии само от професионални войници

Това е станало през 2023 година