Контролът над Маринка - град в Източна Украйна, почти разрушен след над година сражения, остава неясен, съобщава "Ройтерс".

Според неофициални данни руските сили са постигнали известни печалби.

Повечето разкази за Маринка, намиращ се югозападно от контролирания от Русия областен център Донецк, го описват като призрачен град на фона на ежедневните доклади за украински сили, защитаващи различни области. Някога град с 10 000 жители, днес в него не са останали цивилни.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските сили неуспешно са опитали да настъпят към селата близо до Маринка, но уточни нищо за движението на войски в рамките на самия град.

Руското министерство на отбраната не споменава града в докладите си.

Зеленски призовава за укрепления в ключови фронтови зони

Зеленски призовава за укрепления в ключови фронтови зони

Той отправи призива си, след като обиколи украинските позиции в североизточната част

Неофициалният руски блогър Рибар се позова на снимка, разпространена в социалните мрежи, на която се вижда как руски сили издигат националното знаме в югозападната част на града. По негови думи украинските сили задържат контрола над други части на Маринка.

"Въпреки това, ако информацията за движението на руските войски на юг е точна, отстъплението на врага е въпрос на малко време", отбелязва той.

Украински потребители в социалните мрежи потвърдиха напредъка на Русия, но цитираха войници, които отричат войските на Москва да контролират целия град.

"Руснаците превземат Маринка от март 2022 г.", гласи публикация в блога на DeepState. "Маринка е в руини повече от година".

От средата на октомври руските сили, фокусирани върху Източна Украйна, атакуват град Авдеевка, на 40 км северно от Маринка. Украйна твърди, че нейните сили контролират Авдеевка, въпреки че нито една сграда не е останала непокътната.

Лондон: Интензивните боеве в Луганска, Донецка и Херсонска област продължават

Лондон: Интензивните боеве в Луганска, Донецка и Херсонска област продължават

Настъпването на зимата създава перспективи за големи промени на фронтовата линия

В изявление по националната телевизия украинският военен говорител Володимир Фитио не спомена нито Маринка, нито Авдеевка, но заяви, че руските сили предприемат атаки в много сектори от 1000-километровата фронтова линия.

По негови думи украинските сили са облъснали атаки близо до Купянск - североизточен район, превзет от Русия след нахлуването ѝ през февруари 2022 г., но отвоюван от украинските войски преди година.

Украинските сили си върнаха някои територии миналата година при нахлуване на североизток, но контраофанзивата, започнала на изток и юг през юни, постигна малък напредък.

Президентът Володимир Зеленски признава, че напредъкът е бавен, но отхвърля всяка представа, че войната е в задънена улица.

Украйна: Водят се интензивни боеве край Авдеевка, но и в други участъци на фронта

Украйна: Водят се интензивни боеве край Авдеевка, но и в други участъци на фронта

Сражения има край Бахмут, Лиман и Маринка