Хиляди маршируват всеки понеделник вечер, развяват германски национални флагове и гневно протестират срещу „престъпниците, търсещи убежище" и „ислямизацията" на своята собствена страна. Това се посочва в репортаж на агенция „Франс прес".

През последните месеци Германия е свидетел на появата на крайнодясно популистко движение, което получава подкрепа от крайни неонацисти, а също от малката, но разрастваща своето влияние антиевропейска партия „Алтернатива за Германия".

Германия беше разтърсена през тази седмица, когато при последната от поредицата демонстрации в източния град Дрезден, организирана от „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада", или PEGIDA, привлече над 10 хил. души.

Името на групата е само по себе си „същински зов за въоръжаване на крайнодесни популисти", коeто навява спомени за кръстоносците и нацистката пропаганда, заявява Хайо Функе от Свободния университет в Берлин.

„Става въпрос за мобилизиране на възмущение, за създаване на враг. Това e опасно, ако се превърне в презрителна агресия и пробуждане на стадните инстинкти", допълва политологът.

PEGIDA, стартирало през октомври, се разрасна и разпространи сред подобни групи в цялата страна, предизвиквайки дълбока тревога и критично вглеждане в явлението в страна, която е преследвана от своята история, част от която са нацисткият терор и Холокостът.

Говорителка на канцлера Ангела Меркел заяви, че правителството осъжда най-категорично антиислямските демонстрации.

Няма място в Германия за ислямофобия или антисемитизъм, омраза към чужденци или расизъм", заяви тя пред репортери, обещавайки решителни действия на правителството срещу каквато и да е форма на омраза.

Протестите бяха провокирани от рязкото повишаване на бежанците, които търсят политическо убежище в Германия, която изпитва затруднения да ги приюти в приспособените за целта училища, офис сгради и определени села.

Три сгради, запазени за настаняване на хора, търсещи убежище, бяха подпалени в южния град Вора късно в четвъртък, като стените са били издраскани със свастики и ксенофобски лозунги. Няма пострадали.

От януари досега Германия е получила повече от 180 хил. молби за убежище, което е ръст от 57% в сравнение с миналата година, като бежанците са основно от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея и Сомалия, но също така от няколко страни от Балканите.