Очаква се в сряда радикалната палестинска групировка "Хамас" и Израел да освободят повече заложници и затворници, съобщава "Ройтерс".

Сряда е последният ден от удълженото шестдневно примирие в конфликта в Ивицата Газа и вниманието е насочено към това дали посредникът Катар може да договори ново удължаване.

Припомняме, че още 12 заложници във вторник, с което общо освободените от началото на примирието в петък достигнаха 81 души. Сред тях бяха предимно израелски жени и деца, както и чужди граждани. Заложниците са на възраст от 17 до 84 години.

Още 12 заложници се прибраха от ръцете на Хамас в Израел

Още 12 заложници се прибраха от ръцете на Хамас в Израел

30 палестинци са освободени от затвора

След като бяха предадени от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), израелските военни казаха, че освободените във вторник заложници, включващи 10 израелски жени и двама тайландски граждани, са преминали първоначални медицински прегледи. След това се преместили в израелски болници, където трябвало да се срещнат със семействата си. 

В неделя "Хамас" освободи 17 души, сред които 4-годишно момиче с двойно израелско и американско гражданство.

В замяна Израел освободи 117 палестинци, предимно жени и непълнолетни затворници. Общият брой на палестинците, освободени по силата на примирието, стана 180.

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Това заяви Марк Регев, високопоставен правителствен съветник

Едновременно с информацията за осъществената размяна, израелска телевизия съобщи, че се обсъжда ново споразумение между Израел и Хамас, по което всички държани в Газа заложници, включително военни, да бъдат освободени. 11-ти канал заяви, че в договарянето участват представители на катарското разузнаване.

В Катар в момента се намират както директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, така и шефът на Мосад Давид Барнеа и директорът на разузнаването на Египет Абас Камел.

Според информацията Израел в замяна на заложниците може да се ангажира да освободи от затворите си бойци на "Хамас" и да спазва режима на прекратяване на огъня за продължителен период от време. До този момент Израел освобождава изключително непълнолетни палестинци и жени.

Отделно във вторник външните министри на страните от Г-7 призоваха в съвместно изявление за удължаване на примирието и повече хуманитарна помощ.

Около 160 заложници остават в Газа. Белият дом съобщи във вторник, че това включва и до девет американци. Говорителят на националната сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че правителството на САЩ ще работи с Катар за удължаване на паузата в битките.

Израел е готов да удължи примирието с още пет дни

Израел е готов да удължи примирието с още пет дни

Тел Авив иска да си върне още заложници

"Искаме да видим всички заложници навън. Начинът да направим това са тези паузи", каза Кърби пред репортери, пътуващи в самолета на президента във вторник.