Афганистанските талибани са изправени пред критики за спазването на правата на човека на среща на ООН в понеделник, като САЩ ги обвиняват, че систематично лишават жените и момичетата от техните човешки права, предава Ройтерс.

За първи път разследваната страна няма да присъства на заседание за Съвета по правата на човека на ООН, защото властта на талибаните не се признава от структурите на световната организация.

Вместо това Афганистан ще бъде представляван от посланик, назначен от предишното правителство, подкрепяно от САЩ, което талибаните свалиха през 2021 г.

В поредица от въпроси, събрани в документ на ООН преди прегледа, Съединените щати питат как властите ще държат извършителите отговорни за злоупотреби срещу цивилни лица, "особено жени и момичета, които биват систематично лишавани от човешките си права"?

Вашингтон също така призова за насърчаване на правата на ЛГБТ-лицата, отбелязвайки "ескалация на заплахите и малтретирането" след превземането на властта в Афганистан от талибаните.

Великобритания и Белгия също повдигнаха въпроси относно отношението на талибаните към жените. Общо 76 държави са поискали да вземат думата на срещата.

Талибаните казват, че зачитат правата в съответствие с тяхното тълкуване на ислямското традиционно право.

ООН: Талибаните пазят афганистанските жени от насилие, като ги слагат зад решетки

ООН: Талибаните пазят афганистанските жени от насилие, като ги слагат зад решетки

Правозащитни групи предупредиха че управлението на талибаните ще унищожи всяка правна защита за тях

Откакто се върнаха талибаните на власт, повечето момичета бяха лишени достъп до гимназиално образование, а жените от висше образование. Талибаните също така спряха повечето афганистански служители-жени да работят в хуманитарни агенции, затвориха салоните за красота, забраниха на жените да влизат в парковете и ограничиха пътуванията на жените в отсъствието на мъжки настойник.

Съгласно системата на ООН данните за правата на човека в държавите подлежат на партньорска проверка на публични заседания на базирания в Женева Съвет по правата на човека, който може да отправя препоръки.

Въпреки че не са обвързващи, те могат да привлекат внимание към политиките и да увеличат натиска за реформи. Съветът на ООН по правата на човека, единственият междуправителствен глобален орган, създаден да защитава правата на човека по света, може също така да възлага разследвания, чиито доказателства понякога се използват пред национални и международни съдилища.

Русия ще изключи талибаните от списъка с терористични организации

Русия ще изключи талибаните от списъка с терористични организации

Двете страни трябвало да разрешат наболели въпроси