Папа Франциск, който често призовава за състрадание към затворниците, изми краката на 12 затворнички в Рим в четвъртък по време на ритуал, отбелязващ Велики четвъртък преди Великден, разказва АФП.

Аржентинският йезуит посети женския затвор "Ребибия" в североизточните покрайнини на италианската столица, където извърши същия ритуал през 2015 г.

В четвъртък обаче 87-годишният понтифик за първи път посвети ритуала от Страстната седмица единствено на жените.

Седнал в инвалидна количка, папата изми краката на всяка от затворничките, някои от които се разплакаха, преди да ги подсуши с кърпа и да ги целуне.

"Всички ние имаме малки провали, големи провали", каза папата в импровизирана проповед по време на литургията, отслужена в двора на затвора, в който се намират около 370 жени.

"Но Господ винаги ни чака с отворени обятия и никога не се уморява да прощава", добави той.

Измиването на нозете е "жест, който насочва вниманието ни към призванието за служение", каза Франциск, който още като свещеник в Буенос Айрес е започнал да посещава затворници.

Няколко минути по-рано понтификът беше изцяло усмихнат, докато стискаше ръцете на затворниците.

Миналия месец папата се разболя от грип, който го накара да отмени някои публични срещи. По време на последвалото си възстановяване той на няколко пъти помоли други да четат речите му.

Папа Франциск се появява в по-добро здраве на седмичната си аудиенция

Папа Франциск се появява в по-добро здраве на седмичната си аудиенция

87-годишният папа прочете изцяло своите предварително подготвени текстове на седмичната си аудиенция

В християнската традиция Велики четвъртък е денят, в който Христос измива краката на апостолите по време на Тайната вечеря.

Денят е акцент в Страстната седмица, която отбелязва последните дни на Христос преди възкресението му на Великден.

Откакто стана папа през 2013 г., главата на Католическата църква често посещава затвори и бежански центрове, включително миналата година на Велики четвъртък, когато посети център за задържане на непълнолетни и изми краката на 12 младежи.

Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си

Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си

Подаването на оставка е далечна хипотеза

На Разпети петък той трябва да оглави молитвената служба "Кръстен път" в Колизеума в Рим, на която не успя да присъства миналата година, тъй като се възстановяваше от бронхиална инфекция.