Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е участвал в предполагаем заговор в полза на Русия за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това съобщава АП в четвъртък, като цитира изявление на полската прокуратура.

Националната прокуратура на Полша заяви в изявление, че мъжът, идентифициран само като Павел К. съгласно полските закони за поверителност, е обвинен, че е искал да предаде информация за сигурността на летище на руски агенти.

Мъжът е бил арестуван в Полша в сряда.

Според обвиненията, Павел К. е търсил контакт с руснаци, пряко замесени във войната в Украйна, и се очакваше да предаде подробна информация за летището Rzeszow-Jasionka в югоизточна Полша, близо до границата с Украйна, използвано за международни военни и хуманитарни доставки за Украйна. Той също така обслужва лидери и политици, пътуващи в и извън Украйна. Летището е под контрола на американските войски.

Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи до осем години затвор, се казва в изявлението.

Прокурорите казаха, че арестът е резултат от тясно сътрудничество с прокурорите и службите за сигурност на Украйна, които са ги предупредили и които са предоставили важни доказателства. 

Полша е твърд поддръжник на съседна Украйна и Зеленски във войната с Русия от повече от две години.

За Русия задържането на руснаци за шпионаж в Германия е провокация

За Русия задържането на руснаци за шпионаж в Германия е провокация

Според Москва не са били представени доказателства за вината и връзките със службите на страната

Припомняме, че в четвъртък в Германия двама немско-руски граждани бяха арестувани по подозрение в шпионаж, като единият от тях е обвинен, че се е съгласил да извърши атаки срещу потенциални цели, включително военни съоръжения на САЩ, с надеждата да саботира помощта за Украйна.

Двамата, идентифицирани само като Дитер С. и Александър Й. в съответствие с германските правила за поверителност, бяха арестувани в сряда в баварския град Байройт, съобщиха федералните прокурори на Германия.

Руското посолство в страната обаче обяви ареста за провокация и антируски настроения и заяви, че няма доказателства за вината на мъжете и участието на Москва. 

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Киев зове съюзниците си за "извънредни и смели стъпки"