Част от азиатски авиокомпании обмислят промяна на маршрутите си за някои от дестинациите си заради готвеното за следващата седмица изстрелване на севернокорейска ракета, предаде АП.

„Джапан Еърлайнс" променя полетите си от Токио до Манила, Джакарта и Сингапур, но при вътрешните полети няма да има промени.

Други дузина полети от Филипините до САЩ, Япония и Южна Корея пък ще преминат на безопасно разстояние от вероятната траектория на ракетата на Пхенян.

Северна Корея продълци подготовката на изстрелване на ракетата си, което според Пхенян ще стане между 12 и 16 април в чест от 100 годишнината от рождението на Ким Ир Сен, основател на тоталитарната династия в Северна Корея, припомня АФП.

Ракетата на Пхення трябва да пусне в космоса метеорологичен сателит.

От своя страна Държавния департамент е лобирал пред Китай да окаже натиск върху Северна Корея да се откаже от изстрелването на ракетата.

Планът за полета, представен от Пхенян, предвижда първата степен на ракетата да падне близо до западното крайбрежие на Южна Корея, а втората - източно от главния филипински остров Лусон. Между 1998 и 2009 г. Северна Корея вече изстреля два експериментални сателита.

Няколко дни преди очакваното изстрелване на севернокорейската ракета Япония разположи батарея от зенитно-ракетния комплекс „Пейтриът" в центъра на Токио.