Украински официални лица потвърдиха, че Русия използва ирански безпилотни самолети в Украйна. Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW), се позовава на съветника в канцеларията на украинския президент Олексий Арестович.

Той заяви, че Иран е предал 46 безпилотни самолета на Русия и че украинското правителство вече е отбелязало използването на тези безпилотни самолети в бойните действия в Украйна. Поне част от предоставените безпилотни летателни апарати са тежки ударни безпилотни летателни апарати от по-старо поколение "Шахед 129", които обаче руските сили може да се опитат да използват за нападение на предоставените от САЩ HIMARS в Украйна.

Иранските дронове са вече в Русия?

Иранските дронове са вече в Русия?

Иран е изпратил и пилоти да се обучават на руските Су-35

Не е ясно колко дрона Иран се е съгласил да изпрати Русия и дали тези 46 броя апарати, за които говорят украинците, представляват всички безпилотника по сделката между Иран и Русия. Припомняме, че се появи информация, че руският президент Владимир Путин е изразил желанието си да установи сътрудничество с производителя на дронове Bayraktar, който към момента снабдява основно украинската армия.

Съединените щати предупредиха, че ще наложат санкции срещу Иран, ако страната продаде дронове на Русия.

В ежедневния си доклад за войната в Украйна Институтът посочва още, че руските сили не отбелязват особени успехи. Неуспешни са наземните нападения срещу селища южно от Бахмут, а съобщенията за тежък артилерийски огън в Писке опровергават твърдения на руснаците за пълен контрол над населеното място.

Боеве се водят в околностите на север, северозапад и югозапад от град Донецк.

Руските сили многократно са използвали артилерийски системи, умишлено разположени в комплекса, за да обстрелват цели от другата страна на река Днепър.

Руските сили неуспешно са се опитали и да напреднат към Лозовое, Херсонска област, като вероятно са се насочили към украинския плацдарм над река Инхулец.

Руските федерални субекти продължават да формират нови доброволчески батальони в Омска и Самарска област, както и ускоряват усилията въвеждане на рублата и издаване на паспорти и събиране на лични данни в окупираните украински територии. Това показва, че Кремъл не се е отказал от усилията си да подготви официалното руско управление на анексираните територии след евентуално провеждане на псевдореферендум.

ISW: Украйна май държи стратегическата инициатива срещу Русия

ISW: Украйна май държи стратегическата инициатива срещу Русия

Кремъл е принуден да прегрупира своите сили