Черноморският флот на Русия беше принуден да предислоцира почти всички свои боеспособни бойни кораби от окупирания Крим на други места. Главният му военноморски център става неефективен поради атаките на Киев. Това заяви командващият флота на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Вицеадмирал Олексий Нейжпапа посочи, че ударите с украински ракети и военноморски дронове са причинили тежки щети на базата в Севастопол, логистичен център за ремонт, поддръжка, обучение и съхранение на боеприпаси, наред с други важни функции за Русия. По думите му Русия губи така важния военноморски център.

Почти всички основни боеспособни кораби са преместени от противника от главната база на Черноморския флот и се съхраняват в Новоросийск, а част от тях се съхраняват в Азовско море, допълни той. Руската военноморска база Новоросийск на източното й черноморско крайбрежие няма обширните съоръжения на кримския Севастопол, който служи като място за съхранение и товарене на крилати ракети, използвани от нейните военни кораби за нанасяне на въздушни удари по Украйна, подчерта Нейжпапа.

Повече от 28 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия, Киев нанесе серия от язвителни удари на Москва в Черно море. Украйна, която няма големи военни кораби на свое разположение, е използвала военни лодки без екипаж, пълни с експлозиви, за да атакува руски кораби и е ударила съоръженията на флота и други военни цели в Крим с ракети Storm Shadow и ATACM.

Нейжпапа заяви, че Украйна е унищожила или повредила 27 военноморски кораба. Пет от тях са били унищожени от морски мини, поставени от украински военноморски дронове близо до залива на Севастопол.

Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г. Преди февруари 2022 г. Русия използва своя Черноморски флот, който се състои от десетки военни кораби, за да проектира мощ в Средиземно море и Близкия изток.

В знак на тяхната по-отбранителна позиция някои руски военни кораби, които рядко навлизаха в Азовско море на изток от Крим, сега са разположени там редовно. Руският черноморски флот сега се използва предимно за логистика, малък контрол на крайбрежната територия и за изстрелване на крилати ракети "Калибър" срещу Украйна.

Операциите на Украйна в Черно море й позволиха да създаде и осигури свой собствен корабен коридор без благословията на Русия, след като Москва се оттегли от военновременната сделка за износ на храни, сключена с посредничеството на ООН миналата година.

Украйна атакува руски бойни кораби в Новоросийск
Обновена

Украйна атакува руски бойни кораби в Новоросийск

Работата на пристанището е възобновена