Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който наскоро беше назначен за губернатор на Одеска област в Украйна, е обявил планове за изграждане на фериботна линия и логистични центрове в Одеса. Те ще подпомагат обмена на стоки между Азия и Европа, избягвайки Русия, съобщават руски медии.

Може да започне изграждането на фериботна линия и логистични центрове в украинския град Одеса в бъдеще. Целта е доставяне на стоки от Азия за Европа, заобикаляйки Русия, заявил Саакашвили, цитиран от украинския сайт 048.ua.

Той пояснил, че обикновено отнема около 30 дни да се достави товар в Европа през руска територия, докато само 9 дни отнема транспортирането на товар до Одеса през Азербайджан и грузинското пристанище Поти.

За да се привлече бизнесът тук, първо - необходимо е да се намалят транспортните тарифи, второ - нуждаем се от фериботи и логистични центрове, добавил той.

Според него Одеса има голям потенциал, допълвайки, че има инвеститори, които са готови да налеят средства в изграждането на фериботната линия в градa. В същото време, по думите му, нужно е да се изкорени корупцията в Одески регион, за да се реализира проектът.

Саакашваили зае поста на губернатор в края на май - ден след като украинският президент Петро Порошенко му даде украинско гражданство. Преди това бившият грузински лидер беше съветник на Порошенко.

Саакашвили е издирван от Грузия за убийство, присвояване на милиони долари държавни средства, злоупотреба с власт и организиране на нападение срещу депутат.