В регионите, където енергийните съоръжения са пострадали от руски атаки, всички служби работят денонощно за възстановяване на производството и разпределението.

Това заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

"Сега в много от нашите региони - Лвов, Ивано-Франкивск, Харков, Днепър - в някои от нашите региони работят енергетици и ремонтни екипи. Всички необходими служби са включени за възстановяване на производството и разпределението, които бяха унищожени от руски удари определено ще бъде направено и аз благодаря на всички, които работят сега, които работят цял ден", каза Зеленски.

Той подчерта, че е много важно подобни удари да не се превърнат в рутина за света.

Енергийни обекти в Украйна отново на прицел на руската армия

Енергийни обекти в Украйна отново на прицел на руската армия

Ударени са четири ТЕЦ-а

"Благодарен съм на всички лидери, които реагират, които осъждат руския терор, които се свързват с партньори, които имат системи за противовъздушна отбрана, които биха могли да работят в Украйна, и подходящи ракети. За да загубят терористите, солидарността на лидерите в защитата срещу тероризма трябва да работи 24/7, както и хората, които ликвидират последствията от ударите и като нашите войници, които правят всичко всеки ден и всяка нощ, за да направят възможно най-много за Украйна със силите, които са в Украйна", добави Зеленски.

Припомняме, че в нощта срещу събота енергийни обекти в Украйна отново бяха на прицел на руската армия.

Четири топлоелектрически централи са били сериозно повредени, потвърди държавният оператор тази сутрин. 

Работи се по ликвидиране на последствията. В съобщението не се посочват повече детайли.

Енергийният министър на Украйна Герман Галущенко също потвържди за атаката, като съобщава, че са засегнати обекти в Днепропетровска, Ивано-Франковска и Лвовска област.

Руската армия атакува с ракети тип "Кинжал" и меняща се траектория области на Украйна. Въздушната тревога започна около 4 часа сутринта и обхвана всички област на страната.

Руски ракети летят по цяла Украйна

Руски ракети летят по цяла Украйна

През цялата нощ се получават съобщения от военните за засечени ракети

Харков отново бе атакуван, като според съобщенията една от ракетите е застрашила болнично заведение, където са се намирали стотици пациенти. От взривната вълна на ракетата, която се е забила в земята до болницата, е пострадала самата сграда, както и комуникациите към нея, включително и водопровода.