Министерството на външните работи на Таджикистан привика посланика на Русия в понеделник, в знак на протест срещу това, което определи като несправедливо отношение към своите граждани от страна на Москва, предава "Ройтерс".

В съобщението на министерството не се споменава за ареста на няколко мъже, за които Москва твърди че са Таджикистан и са били замесени в терористичната атака срещу концертната зала "Крокус сити хол" на 22 март.

Таджикското министерство съобщи в отделно изявление в неделя, че близо 1000 негови граждани, опитващи се да влязат в Русия, са били блокирани на московското летище Внуково от 27 април "без да са им осигурени подходящи санитарни условия".

Според съобщеното, 27 таджикистанци са били депортирани, а още 306 са включени в списък с хора, които трябва да бъдат депортирани от Русия.

"Такива ограничителни мерки се предприемат само по отношение на граждани на Таджикистан", се казва в съобщението. Десетки таджики също са били блокирани на други летища в Москва, се добавя.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в понеделник, че Русия временно е затегнала контрола по границата си като мярка за предотвратяване на тероризма, но предприема стъпки за разрешаване на дългите закъснения на границата.

"Ние специално подчертаваме, че подобни стъпки са от временен характер и не отчитат националността на пристигащите в Русия", каза тя.

Таджикистан е член на водени от Русия блокове за сигурност и търговия и е домакин на руска военна база. Икономиката й зависи в голяма степен от паричните преводи от повече от милион таджикски работници мигранти, работещи в Русия.

Русия и Таджикистан проведоха антитерористични учения

Русия и Таджикистан проведоха антитерористични учения

Двете страни оттренираха сценарии за трансгранични нахлувания на екстремисти