Няколко кандидати, които са се борили за номинация от страна на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), са опитали да спечелят номинацията чрез символика и жестове от епохата на Османската империя, пише „Хюриет".

Нито един от „османците" обаче „не е успял да разруши невидимата стъклена преграда на модерната политика", след като станаха ясни кандидатите на ПСР за парламентарните избори, които ще се проведат на 7 юни.

Осман Явуз, кандидат на ПСР в централната анадолска провинция Коня, е носел нещо като зимна шапка, носена от селджукските воини и първите османски султани през XIV век. Неговата кампания под мотото „Всички заедно, Нова Турция" обаче се оказала неуспешна и тя не могла да му донесе номинация, въпреки обстоятелството, че била широко отразена в медиите.

Ерсин Карабаба, който се самономинирал като кандидат на ПСР от северната провинция Токат, се появил на билбордове, облечен като султан от XVII и XVIII век. За негово съжаление обаче ПСР не го включила в кандидатската си листа.

По подобен начин, кандидатът в Анкара Чихангир Тахир със своя османски мустак и Налан Акташ, самономинирал се кандидат от Истанбул, чието облекло привлече вниманието на социалните медии заради своя „исторически резонанс", не са спечелили място в кандидатските листи.

За някои наблюдатели, Ебузер Айдън от източната провинция Малатия е имал шансове със своя агресивен билборд, на който пишело „Аллах е моят пример", но в крайна сметка и той бил пренебрегнат от ПСР.