Премиерът Бойко Борисов обеща да намери начин да върне на Авиоотряда парите за пътуването с хеликоптера до Разград. Това обяви самият той пред журналисти, коментирайки обвиненията, че правителството е летяло с хеликоптер до Разград, за да открие новия стадион там.

Истински съжалих, че в ХХI век трябваше да обяснявам, че се наложи да използваме правителствения хеликоптер, който е за това, за да спестим средства и време. Горчиво съжалих за това", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС, по време на конференция за усвояването на еврофондовете, организирана от КРИБ.

Припомняме, вчера от правителствената пресслужба обясниха, че вертолетът, с който са летели Борисов и финансист номер 1 Горанов, е на „Авиоотряд 28". Стойността на полета е 2900 лв., което било по-малко от разходите, които биха били извършени за пътуване на премиера и министъра в кортеж.

Борисов смята, че в България поговорката „Направи добро, за да изядеш дърво!", е много вярна.

Той за пореден път изтъкна, че Орешарски не е строил нищо и не е летял никъде. Премиерът увери, че е забранил и кетъринга в хеликоптерите по време на полетите.

Припомняме, това стана след критики към обявената от „Авиоотряд 28" обществена поръчка за доставка на хранителни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и консумативи за бюфета на правителствените самолети "Еърбъс", "Фалкон" и три хеликоптера, които се ползват приоритетно от президента, премиера и министрите. От обявлението тогава стана ясно, че на борда на самолетите и хеликоптерите ще се пие само 12-годишно шотландско уиски, лондонски джин, руска водка и ликьор от ирландско уиски и сметана.

Бойко Борисов каза на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че да си председател на КРИБ и собственик на футболен отбор са две различни неща. По думите му, всички са се гордели с това, което е направил „Лудогорец". „Надявам се това да е за добро и да не се превърне в пасив за всички, които уважихме това събитие", каза Борисов.

От думите на премиера става ясно, че правителството е отпуснало средства за реконструкцията на 30 църкви в Разградско.

От няколко седмици Борисов се опитвал да помогне на родния футбол. Той очаква разумно предложение от ЦСКА. „Искаме да помогнем и на "Левски" за козирка на стадиона", обясни премиерът.

След футбола, Бойко Борисов се насочи към темата за еврофондовете и готвените реформи. Той се похвали, че очаква днес страната да получи одобрението на Европейската комисия за ОП "Развитие на селските райони". Той обясни, че вече два пъти ни спирали еврофондовете, но плащанията се възстановяват, когато дойде правителство, което се ползва добре. Борисов заключи, че това било много правилно. Според него финансовите корекции по оперативните програми са тежки, но и поучителни.

Относно пенсионната реформа, премиерът изрази надежда социалните партньори да си стиснат ръцете. Той подчерта, че се работи както по съдебната реформа, която е нещо изключително важно, така и по здравната реформа. "Само за последните години от нашето управление в здравеопазването са влезли 12 млрд. лв.", заяви Борисов.

Той не пропусна да отбележи и постигнатото по време на посещението в Катар. Борисов изтъкна, че Катар е огромен пазар и ще изкупува всичко, което произведем като селскостопанска продукция. Той поясни, че заради разрастващия се пазар имали и глад на пилоти.

Премиерът се спря и на ситуацията в Македония. Той коментира, че стабилността е изключително важна. „Като гледате Македония, виждате какво излъчва една държава, когато има подобна нестабилност. Дали сега някой от вас ще отиде да инвестира в Македония", попита Борисов. Той подчерта, че затова призовават хората да бъдат по-толерантни. Според него страната ни е хубава и с малко повече разум и толерантност, инвестициите ще растат.