ГЕРБ наелектризираха левицата по темата ЧЕЗ.
Вече две седмици нагнетявате напрежение в обществото с истеричните си лъжи, че правителството на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов стояли зад сделката между ЧЕЗ и Инерком, атакува от трибуната Спас Гърневски.

"Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно. Интересен обаче е авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение. Той е Monika Yosifova!!! Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев", подчерта той."

Една малка техническа грешка, другари, ви издаде! Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоите зад сделката за активите на ЧЕЗ в България! Сделка, за която се опитахте да ни наклеветите, за да повторите метежа от зимата на 2013 година", допълни депутатът.

"Сега стана ли ви ясно, уважаеми колеги, кои са гадовете?!? Вчера Корнелия и шайката ѝ ги търсиха на площад "Независимост", а те се оказаха отново на "Позитано". По-цинични и по-нагли от всякога!", изтъкна Спас Гърневски.

Той обясни още, че по време на управлението на БСП с премиер Орешарски, шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на енергийния тогава министър Драгомир Стойнев, българското правителство да изкупи компанията обратно. "Защо това не е направено, само вие знаете. Но Драго Стойнев дължи на обществото отговор на въпроса кога е искрен - сега, когато се обявява за връщане на държавата в ЕРП-тата или тогава, когато е имал възможността да го направи и е отказал. Защото дори и лицемерието ви, другари социалисти, трябва да има граници", възмутен е Гърневски. Той посочи заслугите на Бойко Борисов за развитието на България. "

Продължихте с фалшивите новини за въвеждането на трети пол от ГЕРБ. И като кулминация разиграхте унизителния за самите вас фарс пред символните за българската демокрация институции - Народно събрание, Президентство и Министерски съвет", ракритикува Гърневски. 

В свои стил Спас Гърневски завърши с цитат от Стоян Михайловски и произведението му "Бухал и светулка", който "описва великолепно низостта на страстите, които владеят душите ви при всеки успех на ГЕРБ":

⁃ Какво ти сторих?...
⁃ Ти ми пречиш!
⁃ Че как ти преча?
⁃ Светиш!...

По-късно социалистът Драгомир Стойнев обвини Гърневски, че неговите новини са фалшиви. 
"Всеки един народен представител трябва да се срамува от подобни изявления, които бяха декларация на сбирщина от поредните слухове", отсече Драгомир Стойнев. По думите му ГЕРБ този път наистина са превърнали свещената трибуна в селска седянка.

Драгомир Стойнев скочи на фалшивите новини на ГЕРБ

Драгомир Стойнев скочи на фалшивите новини на ГЕРБ

ГЕРБ наистина превърнали трибуната в селска седянка

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова.
След това скандалът около продажбадата на ЧЕЗ доби не само вихрени в България размери, но и прехвърли границите на страната към Чехия.

Лично министър председателят се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет премиерът Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че стартират подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.
Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

От вчера обаче се води и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отрече такова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.