България не трябва да спъва преговорния процес на Македония за членство в Европейския съюз, смятат от БСП.

Според евродепутата Кристиян Вигненин, ако страната ни блокира опитите на южната ни съседка да стане част от европейското семейство, то това би се отразило отрицателно на международния ни имидж.

„Когато се говори за отношение на Македония към България, трябва да се прави разлика между правителствената политика и мнението на хората, както българският народ не може да се отъждестви с управлението на Борисов", подчерта социалистът.

По негова преценка македонското правителство неглижира икономическите проблеми на страната за сметка на скъпоструващи популистки проекти, което може да изиграе лоша шега при преговорите с ЕС.

„Ако има народ на Балканите, който да ни е най-близък, то това е македонският и не бива да позволяваме на популистки правителства да ни разделят", категоричен е Вигенин.

Според него има една изкривена призма за разглеждане на проблемите от страна на Скопие. Евродепутатът призова външния министър Николай Младенов да се срещне с македонския си колега Никола Попуски и ясно да постави проблемните точки за обсъждане. Според социалистите градивният диалог между двете страни е единственото успешно решение, което може да бъде взето.

Те препоръчаха създаването на смесена експертна група, която да фиксира зоните на напрежение и да работи по отстраняването им. Ангажирането на Македония с преговорния процес дава възможност на България да постави изискванията си за промени в краткосрочен план и те да намерят оптималното си приложение, обяви Вигенин.

Той допълни, че отношението на македонското правителство към малцинствата и гражданите, претендиращи за български произход ще покаже дали страната е готова да следва демократичните принципи на ЕС.

Българските социалисти обещаха да засилят сътрудничеството си с македонските си колеги и поеха ангажимента до края на деня да им изпратят предложение за подновяване на Споразумението за сътрудничество, подписано през 2003 г.