Липса на кворум остави висящ въпроса за парите от здравни осигуровки.
От отсъствието на много депутатите от ГЕРБ не можа да се възползва опозицията, тъй като и нейните редици в пленарна зала бяха редки.

По този начин не успяха да бъдат приети проекто-документи - и на БСП, и на ГЕРБ, задължаващи финансовия министър да докладва в определен срок по въпроси за фискалния резерв и парите на НЗОК.

Двете провалени гласувание са резултатът от отправеното питане от БСП и ДПС към Симеон Дянков за одържавените пари от здравната каса и последвалите дебати по темата.

Мая Манолова с патос обясняваше в присъствието на Дянков как няма пари за здравеопазване фалират болници, емигрират лекари, умират хора и упрекваше управляващите.

От своя страна вицепремиерът бе категоричен, че пари от НЗОК не са изчезвали, а относно средствата за здравеопазване през настоящата 2011 година има много повече пари, отколкото през 2008, която е била най-добрата в икономическо отношение за страната.

Мая Манолова настоя Дянков да каже какво е направил с прехвърлените 1,4 милиарда лева от здравната каса към фискалния резерв. Ще ги върнете ли обратно в бюджета на касата, попита Манолова. Председателят на парламента Цецка Цачева обяви един час за дебат по темата, в който само депутати от коалиция за България и ДПС се изказаха.

Пламен Орешарски припомни. че резервът на касата е бил създаден, за да поддържа нейната стабилност при реформите в болничната помощ.

През годините резервът се натрупваше, не беше извършена дълбока реформа, но поне не се пипаше, а ГЕРБ обеща реформи, обаче две години по-късно виждаме, че реформи не се правят, изтъкна той.

Хасан Адемов отбеляза, че сега е в ход бюджетната процедура за следващата година и подчерта, че отсега трябва да е ясно дали всички пари от здравни осигуровки ще отидат за здравеопазване. Ще посегнете ли и към парите от сребърния фонд и към тези от пенсионните фондове, попита той Дянков.

Янаки Стоилов повдигна върпоса за разграничаването на дейностите в здравеопазването, заплащани от бюджета и тези - от здравноосигурителните вноски на хората.

Вицепремиерът Дянков съобщи данни за наличностите на здравната каса, че през 2008 година парите за здравеопазване са били 2,8 млрд. лв., докато през 2011 г. са 3,25 млрд..

С половин милиард повече пари има тази година, отколкото 2008 г., подчерта той.

Финансовият министър представи и друга справка - за разходите в здравеопазването като процент от брутния вътрешен продукт: 4,1% за 2008 г. и 4,3% за 2011 г. - пак повече, подчерта той.

Никога не е имало повече пари за здравеопазване от 2011 г., изтъкна Дянков.

По върпоса бяха предложени два проекта за решения -от вносителите на питането към Дянков, от опозицията и от ГЕРБ.

И двете проекторешения са почти дословно еднакви. Предвиждат парламентът да възложи на финансовия министър в едномесечен срок да информира парламента за структурата на фискалния резерв и също в едномесечен срок да информира парламента за изпълнението на бюджета.

Едното проекторешение, внесено от опозицията беше отхвърлено, а това на ГЕРБ не можа да събере достатъчно гласове „за" и също не бе прието.

Този дебат по никакъв начин няма нито да подобри, нито за влоши положението на здравеопазването, коментира Пламен Орешарски. Актуалният въпрос е, че резервът на касата е национализиран и в касата повече няма резерв.

Малко бяха гласовете, и управляващите не можаха да направят мнозинство , каза още той след гласуването.

Разлика между двете проекторешения фактически няма, и двете не бяха приети и няма решение, каза той.

Все пак според Орешарски крайната цел на дебата е да се уведоми обществеността.