От гражданската организация "Спаси София" алармираха, че държавните и общински институции не плащат такси за паркоместата, които използват.

Виктор Асенов от "Спаси София", обясни пред News.bg, че в центъра на София различни държавни и общински институции са завзели повече от 1 200 служебни паркоместа. Най-скандалното е, че голяма част от институциите не плащат на Столична община за тези паркоместа.

Тук говорим за едни терени, които са общинска собственост, които по право принадлежат на всички, а са превзети от институциите и за тях не се плащат дължимите суми, алармира Асенов.

Столичният ж.к "Надежда" с нов паркинг за 151 коли

Столичният ж.к "Надежда" с нов паркинг за 151 коли

Предвидената инвестиция е в размер на 965 000 лв.

Той посочи, че няма приход от такси и парите за паркоместата не могат да бъдат разпределени. Другият проблем е, че тези ползватели би трябвало да насърчават използването на градския транспорт и пешеходното придвижване, но за сметка на това абсолютно безплатно паркират в центъра на София, като заемат едни места, които биха се ползвали от живущите и приходящите, подчерта Асенов.

Той отбеляза, че от "Спаси София" са избрали да открият проблема пред Министерство на икономиката поради факта, че това е едно от най-скандалните места. Целият паркинг тук е общинска собственост, но той е заграден с бариера, има табели, които са в нарушение в Закона за движение по пътищата и този паркинг е абсолютно и незаконно заграден от Министерство на икономиката.

"Спаси София" предлага орязване на служебните паркоместа за парламента, МС и СО

"Спаси София" предлага орязване на служебните паркоместа за парламента, МС и СО

Искат само до 40% от паркоместата по дадена улица да могат да се ползват от институциите

От "Спаси София" смятат, че това е едно от местата с най-фрапантен пример. Виктор Асенов открои още пространството около Столична община, паркингът на Народното събрание и теренът около столичния храм паметник "Свети Александър Невски".