Скандалът с гласуването в ПАСЕ за отпадане на постмониторинга за България се разгоря с пълна сила на летището в София, където опозиция и управляващи отново сблъскаха позиции.

Припомняме, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) не прекрати наблюдението си върху България по време на приключилата днес зимна сесия.
От досегашните 11 сфери на наблюдение и ежегодни доклади отпаднаха: малцинствата, ромите, организираната престъпност и вътрешната сигурност, полицейското насилие.
Остават обаче три много важни сфери, в които Асамблеята ще наблюдава България - Изборния кодекс, медиите и съдебната система, в които напредъкът не е достатъчен.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов при кацането си на българска земя изрази крайното си стъписване и недоумение от това, което се случило на сесията на ПАСЕ в Страсбург.
59 гласа са били за това постмониторингът към България да отпадне, 61 са гласували „против". Два от гласовете „против" са на депутатите от българската опозиция Юнал Лютфи и Янаки Стоилов.
В кафето в Страсбург Станислав Иванов разговарял с Янаки Стоилов защо е гласувал така, при което социалистът усмихнат му казал: „Ние убедихме много гласа да гласуват против".

Имало все пак лъч на надежда вотът да се промени, тъй като испанска делегатка обяснила, че се е объркала при гласуването. Този лъч на надежда обаче угаснал, тъй като се оказало, че няма процедура да се промени вотът. Станислав Иванов е изумен, че Юнал Лютфи заявил в Страсбург, че у нас има проблем с малцинствата.

Колегата му от ГЕРБ Александър Ненков посочи, че прави лошо впечатление, че българи работят срещу интереса на собствената си държава. „Не бива вътрешните ни проблеми да ги изнасяме на външно ниво", категоричен бе Ненков.
„Ако ние нямаме собствено самочувствие, няма как да ни уважават и другите", подчерта той.

Депутатът обясни, че осем от 11 мониторингови глави са закрити. Благодарение на Лютфи и Стоилов постмониторинговото наблюдение върху страната ни остава в главите „Правосъдие", „Изборен кодекс" и „Свобода на медиите".
Ненков обясни, че депутатите от опозицията аргументирали вота си, че отпадането на постмониторинга ще е добре за правителството, но няма да е добре за държавата.

От 2010 г. ситуацията в България се влошава по отношение на разделение на властите, свобода на медиите, съдебна система и корупция, заяви червеният депутат Янаки Стоилов.
Той изтъкна, че е бил изправен пред избора дали да направи добро на правителството или добро на българите и в крайна сметка е избрал второто. До този резултат се е стигнало с подкрепата на социалистите и либералите. Това е оценка за дейността на българските власти, смята червеният депутат.


Герберът Станислав Иванов слуша обясненията на Лютфи защо е гласувал ПАСЕ да продължи наблюдението на България

Нашата постъпка е в правилната посока. Няма депутат, който да гласува против националните интереси, смята и Юнал Лютфи. Според него докладът на Лука Валонте е формален, макар че в него имало доста положителни оценки за постигнатото от България.
Този доклад не отговаряше на реалностите и обективната истина в България, посочи Лютфи. „Моята съвест не ми дава никакви основания да подкрепя един доклад, който не отразява реалната ситуация в България", каза депутатът от ДПС.

Според него съдебната система не е напълно независима, медиите не са свободни, не е решен проблемът с корупцията. За пример той посочи делото Николов - Стойков (делото САПАРД, б.р.), при което в Германия има осъдителни присъди, а при нас Марио Николов и Людмил Стойков се разминаха с правосъдието.

„Обществото има нужда още от наблюдение", каза още Юнал Лютфи. Трябва да започне реално оздравяване на ценностите и демокрацията в България, добави той. Страната ни въпиющо се нуждае от истинска демокрация, подчерта Лютфи.

Според него тази ситуация в ПАСЕ не трябва да се поставя на масата като двете противоположности - победители - победени и патриоти - предатели. Действахме в унисон с националните интереси, каза още Юнал Лютфи.

Той подчерта, че е информирал ПАСЕ за покушението срещу Ахмед Доган, изтъквайки, че това в правова държава не би могло да се случи.

Стоилов и Лютфи смятат, че ако ГЕРБ ги отзоват, това ще бъде лош знак за демокрацията в България и ще се отрази негативно в следващия постмониторингов доклад на ПАСЕ.