С откриването на обновения онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина", тъжните кервани към Турция ще спрат и все повече хора ще отиват да се лекуват във Варна. В това е убеден премиерът Бойко Борисов, който присъства на церемония по откриването на центъра, съобщава varna.utre.bg.

Лентата прерязаха здравният министър Петър Москов, регионалният министър Лиляна Павлова и министърът на спорта Красен Кралев, който е лекар по образование.

Обновеният център е в отделна сграда от комплекса на терапията, която доскоро е била полуразрушено, старо отделение на психоболницата. Комплексът разполага с 1200 легла. В него има два линейни ускорителя за най-модерно лечение на рак. Чрез ускорителите се затваря цикълът на лечение на онкоболни пациенти в болница „Св. Марина". До края на 2015-та в комплекса ще бъде инсталиран и трети линеен ускорител от най-висок клас, който ще има възможност за радио хирургия или т. нар. кибернож. Така на практика центърът ще стане най-големият и модерен комплекс за онколечение в България.

Борисов заяви, цитиран от БГНЕС, че правителството в лицето на Москов и Павлова, както и всички останали, които по някои ресори имат връзка с тях, работят в изключителен синхрон. Той е категоричен, че те имат неговата пълна подкрепа.

„Спомняте как изглеждаше тази болница отвън, като влязат хората, то повече се разболяват, отколкото да им мине. А така има нещо съвременно, нещо добре направено, като видят най-добрата техника, която имаме в момента, толкова готини министри, веднага им минава", коментира премиерът.

Без Господа нищо не може да се направи, затова да благодарим на Господа, че помага на нас и на правителството, и на всички вас", подчерта Борисов. Той изтъкна, че хората, които идват в тази болница, се нуждаят от божията помощ на първо място.

Здравният министър Петър Москов очаква за лечение в морската столица да пристигат и чужди граждани. Преди откриването на лъчеклиниката, той посети АГ-болницата във Варна. Москов е учуден, че болнично заведение, което получава минимални средства от Здравната каса - под 2 млн. лв. годишно, няма никакви дългове и успява да се справя, единствено благодарение на добрия си мениджмънт.

От своя страна регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че държавата спешно ще отпусне на Варна 3 млн. лева за ВиК инфраструктура. Тя посочи, че от началото на годината правителството е инвестирало в морската столица над 30 млн. лева.

Премиерът Борисов обеща, че до две години Варна ще върне предишния си блясък. По думите му, това ще стане, след като бъде завършена магистрала „Хемус", чрез ремонта на булевардите, който ще бъде последван и от реконструкция на останалите улици в града, както и многобройните проекти, които са в ход.

В деня, в който премиерът и няколко министри са във Варна, в морската столица се извършват масирани полицейски проверки. От областната дирекция на полицията уточняват, че става въпрос за „профилактика" на криминалния контингент.

Малко по-късно премиерът обяви във фейсбук, че заедно с кмета на Варна и министрите Кралев и Павлова са инспектирали ремонта на спортната зала в морската столица.

Борисов посочва, че работата върви по график, но по думите на изпълнителите, заради престъпно небрежното управление на имота над 20 години, излизат много непредвидени дефекти и се получават малки забавяния. Премиерът е получил уверението на изпълнителите, че въпреки всички трудности основният етап от работата по залата ще приключи до май месец.