Не се отчитат повишени стойности на уран във водата в Хасково. Това показват последните изследвания, съобщават от Министерство на здравеопазването.

От ведомството уточняват, че няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково при краен потребител (бел. ред. от чешмите). Това са показали предварителните резултати от пробите, които са анализирани в лабораториите на Националния център по радиология и радиационна защита.

Няма риск за здравето на хасковлии, успокоява Семерджиев
Обновена

Няма риск за здравето на хасковлии, успокоява Семерджиев

Йончева посочи виновниците Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов

Припомняме, че повече от седмица в Хасково има забрана за използване на водата за пиене и готвене заради повишено количество уран и алфа частици. Разбра се, че още миналия октомври се е знаело за проблема с питейната вода в града. При посещението си в областния център президентът Румен Радев изрази възмущението си от прикриването на информацията и посочи, че ситуацията му напомня повторение на сценария "Чернобил".

Радев видя в Хасково повторение на синдрома „Чернобил”
Обновена

Радев видя в Хасково повторение на синдрома „Чернобил”

Недопустимо е да се укрива информация, според държавния глава

От здравното министерство предоставят информация и за водата във Велинград. Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пазарджик е била уведомена за установените повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и околни села на 19 април. Количеството е от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л. Поради тази причина вчера е разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

Поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването в околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала "Мечо Корито" не е прекратено. Въведени са обаче ограничения за ползването на питейната вода.

Уран и във водата на Велинград
Обновена

Уран и във водата на Велинград

Стойностите са два пъти над допустимото

От здравното министерство допълват, че продължават анализите за проследяване на показателите при краен потребител.

От ведомството отправят препоръка до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. Ограничения за хигиенни цели като къпане и миене няма.