Обновлението и реконструкцията на храма и сградите в Троянския манастир ще продължат и през 2015 година.

Централният храм на манастира трябва да бъде обновен, тъй като стенописите са покрити с нагар от дима на свещите, като вече са реставрирани 25 кв. метра.

Стенописите са дело на известния Захари Зограф и неговия брат Димитър от Самоков.

Покривите на храма също имат нужда от ремонт. Те са една специална покривна конструкция, която изисква постоянни грижи.

Има още работа по старото крило, по довършването на най-новото крило, както и обща работа в двора на манастира, в околностите, включително по паркингите и стопанския двор.

Планира се да се изгради и специална чаршия, където да се настанят всички продавачи на мед, сладко, дървени и глинени сувенири. Целта е околното пространство на манастира да бъде естетически издържано.

"Искам да видя Троянския манастир пълен с монаси и поклонници. Не най-важното са ремонтите и обновяването на материалната част. По-важно е духовното обновление, събиране на сериозно и достойно братство и постоянно дворът да бъде пълен с хора", каза още игуменът Величкият епископ Сионий, цитиран от БТА.

Троянски ставропигиален манастир „Успение Богородично" е третият по големина манастир в България, основан не по-късно от края на 16 век. Разположен живописно на брега на река Черни Осъм, в село Орешак, на 10 км от Троян.

Васил Левски основава тук частен революционен комитет, а досега манастирът пази като музейна част килията, в която се е крил Апостола.

В Троянския манастир е бил послушник и българският патриарх Максим, който e погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.