Китай днес изстреля космическия кораб Шънчжоу-17 (Shenzhou-17) от космодрума Цзюцюан в северозападен Китай, съобщават China Global Television Network и Reuters. Ракета носител Long March-2F, носеща космическия кораб Shenzhou-17 с трима китайски астронавти, известни като "тайконавти", на борда, бе изстреляна в 11:14 сутринта пекинско време.

Приблизително 10 минути след изстрелването космическият кораб се отдели от ракетата и навлезе в предварително определената си орбита, като екипажа беше в добро състояние. Китайската пилотирана космическа агенция (CMSA) обяви изстрелването за успешно. Това е 30-ата мисия на пилотираната космическа програма на Китай, като всичките ѝ мисии до тук са били успешни.

Ръководител на шестмесечната мисия e 48-годишният бивш пилот от военновъздушните сили Тан Хонгбо, който беше на първата мисия с екипаж до космическата станция през 2021 г. За разлика от него, неговите колеги от екипажа на Shenzhou-17 Шънчжоу (33), и Шънчжоу (35) пътуват в космоса за първи път. Те се присъединиха към третата група астронавти на Китай през септември 2020 г. Китай вече стартира процеса на подбор на четвъртата група, като търси кандидати с докторски степени в дисциплини като биология, физика, химия, биомедицинско инженерство, астрономия и др. За пръв път страната търси кандидати от Хонконг и Макао. Първата и втората група астронавти бяха бивши пилоти от ВВС, като Танг, който се присъедини към Народната освободителна армия на 20-годишна възраст през 1995 г.

Китай си постави за цел да кацне на Луната до 2030 г.

Китай си постави за цел да кацне на Луната до 2030 г.

Страната планира да разшири своята орбитална космическа станция

Според високопоставен служител на китайската пилотирана космическа програма процесът на подбор и обучение ще започне скоро за чуждестранни астронавти, които искат да участват в съвместни полети до Китайската космическа станция Тянгун (Tiangong). Владеенето на китайски език е ключов критерий за чуждестранните участници, понеже за разлика от ръководената от НАСА Международна космическа станция (ISS), където английският е работен език, там се използва само китайски.

Tiangong се превърна в символ на нарастващата увереност на Китай в неговите космически усилия, след като беше изключен от програмата за ISS в продължение на десетилетия. Американският закон забранява на Китай каквото и да е сътрудничество, пряко или непряко, с НАСА. Tiangong, бе завършен в края на 2022 г., може да приюти максимум трима астронавти на орбитална височина до 450 км и ще има експлоатационен живот от повече от 15 години.

Астронавтите на Shenzhou-17 ще заменят екипажа на Shenzhou-16, който пристигна в космическата станция Tiangong в края на май. Екипажът на Shenzhou-16 трябва да се върне на земята на 31 октомври.

Инцидентите на МКС зачестили заради възрастта ѝ

Инцидентите на МКС зачестили заради възрастта ѝ

Това се превръща в общ проблем, който с времето ще се разраства.