Рой Байфилд от университета Edge Hill откри в Google Maps несъществуващия град Argleton, намиращ се уж в графство Ланкашир, пише PC world.bg, като се позовава на The Daily Telegraph.

Градът бил открит от колега на Байфилд, но когато последният решил да провери мястото на карта, където според Google Maps е разположен Argleton, там нямало нищо друго, освен пусто поле.

Както отбелязва изданието, търсенето по думата Argleton дава резултати за свободни работни места в този град, различни услуги и предложения за покупка на жилища. Всъщност всичките тези предложения са реални, но се отнасят не до Argleton, а до град с пощенски код L39.

Експертите предполагат, че Google умишлено е поместила на картата несъществуващ град, за да пресече опитите за нарушаване на авторските права. Такива случаи има - с тази цел картографи са полагали на карта измислени улици.

От своя страна представители на Google Maps съобщиха, че картите са съставени от холандската компания Tele Atlas и по принцип е възможно да има грешка. А пък от Tele Atlas обещаха тази грешка да бъде отстранена.