Всеки, които не страда от мигрена, може лесно да я определи като просто едно силно главоболие. Но всеки, които от личен опит знае какво е наистина, е готов да го обори.

Мигрената, деменцията и връзката между двете при жените

Причинява ли мигрената деменция

И кой е най-засегнат

За мигрената няма лечение, проявява се в различна степен и основното, което можем да направим, е да избягваме навиците и ситуациите, които я провокират. Защото нейните прояви често са свързани с начина ни на живот.

Според различни изследвания, има връзка между консумацията на някои храни и напитки и появата на пристъпи на мигрена. Затова е добре да избягваме някои конкретни групи, които могат да ни навредят.

Алкохол

Според изследване от 2018 г., алкохолните напитки причиняват мигрена при 35% от участниците в научния експеримент. А като най-вредно е определено червеното вино. Така и не става ясно обаче коя точно съставка в него отключва ужасното главоболие.

Снимка 463820

Източник: iStock

Кофеин

Тук говорим както за рядко спиране на консумацията на кафе, така и за прекаляване с голяма дневна доза. Ако прием по една-две чаши от кофеиновата напитка, надали ще ни окаже ефект.

Шоколад

При малък процент от страдащите от мигрена, той може да отключи пристъп. Не бива обаче да го заклеймяваме, защото при повече хора дори успява да облекчи болката, а при мнозина се усеща желание за поне едно парченце шоколад в началото на поредния мигренозен пристъп, предава Business Insider.

Снимка 429902

Източник: iStock

Мононатриев глутамат

Това вещество се съдържа в почти всички универсални подправки и има широка употреба в азиатската кухня. Използва се за подсилване на вкуса на ястията и ни кара да ядем и още, и още. Междувременно обаче има голям шанс да отключи мигрената ни.

Аспартам

Той се използва като подсладител предимно в газираните безалкохолни напитки. Освен всички други вреди за организма, той лесно може да предизвика мигренозен пристъп.

Консерванти

Те са почти навсякъде и е наистина трудно да ги избегнем. Лошото е, че ако страдаме от мигрена, голяма част от нас могат да ни навлекат главоболие.

Снимка 506015

Източник: iStock

Солени храни

Когато сами приготвяме храната си, можем лесно да контролираме колко сол слагаме в нея. Но във всичко пакетирано солта понякога е в изненадващо големи количества. А големите количества сол и всички добавки със солен вкус предизвикват мигрена.

Зрели сирена

Изненадващо или не, и те не са за предпочитане, ако страдаме от мигрена. Пармезан, бри, чедър, синьо сирене - те съдържат тирамин, който разширява и свива кръвоносните съдове и причинява главоболие.

Уикенд мигрената, промяната в режима през почивните дни и как можем да се справим с нея

Уикенд мигрената и как да се справим с нея

За да не пропиляваме почивните дни

Ако искаме да си спестим по-честите пристъпи на мигрена, е добре да спазваме здравословен режим на хранене с ниско съдържание на мазнини и акцент върху плодовете, зеленчуците и протеина.

Важно е да се храним и редовно, защото в противен случаи глюкозата ни пада на ниски нива и това също може да отключи главоболие.