Над 2000 жители от Банско, Разлог и Добринище блокираха международен път Е-79 край Симитли. Протестът е срещу забавянето на процедурите по приемане на новия план за управление на Национален парк „Пирин" от Министерския съвет и отлагането му за 2015 година.

След 15-минутна блокада международният път бе освободен, но въпреки краткото време на блокадата се образуваха километрични колони от автомобили и в двете посоки.
Кметовете на Банско и Разлог - Георги Икономов и Красимир Герчев, както и депутатът от ГЕРБ Любен Татарски също бяха на протеста.

Председателят на Инициативен комитет Малин Бистрин заяви, че протестът не е политически.

„Вече няма фабрики и заводи. Туризмът е единствената ни индустрия и трябва да се борим за хляба си. Искаме нашите деца да живеят в България, а не в чужбина", допълни той, цитиран от Е-79.

Протестиращите настояват за втора кабинкова линия край Банско. Издигнати бяха плакати "Управляващи, не ви ли омръзна да ни лъжете", "Последна година без втора кабина".

Ние не искаме оставки, а поставяме ултиматум на правителството да си свърши работата", заявяват от гражданските сдружения.
Администрацията на Министерство  на околната среда и водите към момента не изпълнява зададените публично приоритети за ски зона Банско и изграждането на втора кабина, ски зона Кулиното и ски зона Добринище.

Протестът е в защита на всички, живеещи в планинските региони. Недопустимо е при растяща безработица правителството да си затваря очите и да игнорира инвеститорските намерения и осигуряване на нови работни места.

Всички опити за политизирането на протеста ще срещнат силен отпор, категорични са организаторите. Целта на митинга е администрацията в София да започне да си върши работата и да осигури благоприятна инвестиционната среда.
Митингуващите категоричмо заявиха, че искат  незабавно да бъде продължена процедурата за промяна на плана за управление  на Пирин, чието изменение беше единодушно прието от Висшия екепсртен екологичен съвет.

Припомняме, че от днес тече 10 дневен срок, в който правителството и всички ресорни институции да разгледат всички съществуващи проекти в региона и да предприемат спешни мерки за осъществяването им.

Преди 2 месеца министър Даниела Бобева посети общините Разлог, Банско и Добринище.

На срещите й в трите населени места тя декларира намерението си да съдейства за решаване на наболелите проблеми на региона, свързани с развитие на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости.

На проведените дискусии в общините пред представители на Общинските съвети, кметове, бизнеса от региона, неправителствени организации и отделни граждани Даниела Бобева заявява, че ще се ангажира лично и ще поиска подкрепата на целия Министерски съвет за развитие на районите.

Досега обаче няма предприети никакви реални стъпки за изпълнение на поетите от вицепремиера Даниела Бобева ангажименти, информират от инициативен комитет град за Банско и Разлог.

Същевременно през миналата седмица Министерски съвет взе решение за създаване на Междуведомствена работна група за разглеждане на само едно инвестиционно намерение, свързано с развитието на ските в друга българска планина, т. нар. проект Дестинация Рила. Проектът е френски и е с настанителна база от 20 хиляди легла.

От 2008 година в района има заявени реални проекти със започнати процедури на различен етап и това са ски зона БАНСКО за изграждане на втора кабина, ски зона КУЛИНОТО и ДОБРИНИЩЕ. Тези проекти образуват „Pirin Circle" общо с 300 км ски писти и инвестиции само в спортна инфраструктура без изграждане на хотели, апартаменти в планината от 300 милиона евро, напомнят от инициативните комитети.

Представителите на Инициативни комитети за развитие на Банско, Разлог, Добринище и другите населени места в долината на Места настояват с бързината, която правителството обърна внимание на проекта в Рила, в рамките на не повече от 10 дни, да бъдат предприети необходимите стъпки за реализация на трите проекта.