Георги ПеткановМВР създава единен регистър на чужденците, имащи статут на постоянно пребиваващи на територията на страната. Това заяви пред news.bg министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Той уточни, че Министерски съвет е приел на днешното си заседание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците.

Петканов заяви, че предложенията за промени в сега действащия закон се налагат от националния план за приемане на шенгенското законодателство и са в съответствие с глава 24 (Правосъдие и външни работи) от преговорите за присъединяване.

Промените предвиждат затягане на контрола над превозвачите във всички видове транспорт. Министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на външните работи започват да поддържат списък на документи, необходими за задгранични пътувания, издавани от различни чужди държави и организации. Става дума за уточняване на документите, върху които може да се положи стикер с българска виза.

Затяга се и контролът върху консулските и дипломатическите служби на страната зад граница, като им се предоставя възможност да анулират вече издадени от тях визи. Конкретните условия и редът, по които това ще става, ще се определят допълнително от акт на Министерски съвет.

Към Дирекция Национална служба “Полиция” се създават специални домове за временно пребиваване на чужденци, на които е наложена мярка експулсиране или принудително извеждане зад граница.

Новият законопроект предвижда възможност да се налагат забрани на чужденци да напускат територията на страната, като примерът който даде Петканов за това, е погасяване на определени финансови задължения.