При пътни инциденти са загинали 33 деца през 2014 година, от които 25 са загубили живота си като пътници в автомобилите на своите родители или роднини, предаде БГНЕС.

"Статистиката бележи ръст на тези нещастни случаи в сравнение с 2013 г. С други думи - два учебни класа ги няма вече и то само за една година", заяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция Национална полиция.

Според комисаря, фактите, които научихме днес на празника на кампанията "Спри, детето запази!" в Зоологическата градина, свидетелстват за немарливото отношение на родителите, които не учат отрано своите деца да бъдат предпазливи на пътя.

Идеята на кампанията "Спри, детето запази!" е точно на Великден да съчетаем християнския празник с едно малко тържество, посветено на пътната безопасност - както за децата, така и за техните родители, заяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция Национална полиция.

Всичко тук е под формата на игри, викторини, забавления - едни да научат, а други да си опреснят знанията какво трябва да е правилното поведение на пътя, за да опазим живота, продължи той.

Целта е децата не само да се опознаят пътните знаци от най-малките, но и да могат сами да преценят къде е най-безопасното място за пресичане на улици и булеварди, как се минава през подлез, каква е спецификата на светофарите.

Втората по важност тема е за поведението на децата, когато са пътници в автомобилите - ако трябва да правят и забележка на своите родители - водачи на МПС, когато не спазват правилата, препоръча комисар Рановски.