Американски военен кораб и няколко израелски търговски кораби бяха атакувани в неделя в Червено море. Това съобщава АП, като цитира изявление на Пентагона.  Не се посочва откъде е дошъл огънят.

Бунтовниците хуси в Йемен по-късно заявиха за атаки срещу два кораба, които те описаха като свързани с Израел, но не признаха, че са атакували кораб на ВМС на САЩ. Военният говорител на хусите бриг. генерал Яхия Сари каза, че първият кораб е бил ударен от ракета, а вторият от дрон, докато са били в протока Баб ел-Мандеб, който свързва Червено море с Аденския залив. Той описа корабите като игнориращи предупрежденията на служители на хусите преди атаката.

"Йеменските въоръжени сили продължават да пречат на израелските кораби да плават в Червено море (и Аденския залив), докато израелската агресия срещу нашите непоколебими братя в Ивицата Газа спре, каза Сари. Йеменските въоръжени сили подновяват своето предупреждение към всички израелски кораби или тези, свързани с израелци, че ще станат цел на атаки, ако нарушат това, което е посочено в това изявление."

Атаката потенциално бележи голяма ескалация в поредица от морски атаки в Близкия изток, свързани с войната Израел-Хамас.

"Запознати сме с доклади относно атаки срещу USS Carney и търговски кораби в Червено море и ще предоставим информация, когато стане налична", каза Пентагонът пред Асошиейтед прес.

Дронове и експлозия в Червено море

Дронове и експлозия в Червено море

Информация на британската агенция за морски търговски операции

Carney е разрушител от клас Arleigh Burke.

Остана неясно какви щети са нанесени на корабите при атаките.

Припомняме, че по-рано в неделя беше съобщено за дейност с дронове и възможна експлозия в протока Баб ал Мандeб в Червено море. За това е получила доклади британската агенция за морски търговски операции.

Дронът излетя от Йемен, а екипажите на корабите в близост бяха призовани да бъдат внимателни.

Това е поредният инцидент от поредица атаки във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" на 7 октомври.

Миналия месец товарен кораб, свързан с Израел, беше пленен от хутите - съюзническа групировка на Иран, която контролира йеменското крайбрежие на Червено море.

Преди това хусите изстреляха балистични ракети и въоръжени дронове срещу Израел и обещаха да вземат на прицел повече израелски кораби.

Миналата седмица кораб на военноморските сили на САЩ отговори на сигнал за помощ от управляван от Израел търговски танкер в Аденския залив, който беше заловен от въоръжени лица.

САЩ свалиха множество дронове на хусите над Червено море

САЩ свалиха множество дронове на хусите над Червено море

Нито корабът, нито екипажът са претърпели щети или наранявания