Торнада убиха четирима души в Оклахома, включително едно бебе, и оставиха хиляди хора без ток в неделя, предаде АП.

Природното бедствие изравни със земята сгради в центъра на един провинциален град и рани най-малко 100 души в целия щат.

Повече от 20 000 души все още бяха без електричество часове след началото на торнадото в събота късно вечерта. Разрушенията бяха големи в градчето Сълфър с население около 5000 души, където торнадо смачка много сгради в центъра, изхвърли коли и автобуси и сряза покривите на къщи в радиус от 15 блока.

"Просто не можеш да повярваш на разрушенията", заяви губернаторът на Оклахома Кевин Стит по време на посещение в пострадалия град. "Изглежда, че всеки бизнес в центъра е разрушен."

Стит каза, че около 30 души са били ранени в Сълфър, включително някои, които са били в бар, когато торнадото е ударило. Според Департамента за управление на извънредните ситуации в Оклахома болниците в щата съобщават за около 100 ранени, включително хора, които очевидно са били порязани или ударени от отломки.

Сред загиналите има бебе, съобщи директорът на отдела за управление на извънредните ситуации в окръг Хюз Майк Докри пред оклахомската телевизия KOCO.

Трима загинаха след торнадо над Охайо, САЩ

Трима загинаха след торнадо над Охайо, САЩ

Група ветрове са засегнали и американските щати Индиана и Кентъки

Представители на Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е разговарял със Стит в неделя и е предложил пълната подкрепа на федералното правителство.

Смъртоносното време в Оклахома се прибави към десетките торнада, за които бе съобщено, че са опустошили средната част на страната от петък насам. Още един смъртен случай бе регистриран в неделя в щата Айова.