Сделката е за 6.25 милиона евро Днес в Агенцията за приватизация беше парафиран договорът за приватизацията на 95% от капитала на "Бояна филм".

Негов собственик ще бъде "Ню имидж - България", филиал на американската компания "Ню имидж". Капиталът се продава за 6.250 млн. евро.

На подписването присъстваха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията в оставка Николай Василев, както и изпълняващият длъжността посланик на САЩ у нас Джеф Левин.

Припомняме в края на юни, Агенцията за приватизация избра "Ню имидж - България" за участник, спечелил конкурса за приватизацията на 446 426 броя акции, представляващи 95% от капитала на Киноцентъра.
Компанията предложи цена от 12 223 937 лв. и инвестиции в размер на 30 510 948 лв.

Преговорите по сделката минаха успешно, стигна се до съгласие по всички въпроси и съвсем естествено се стигна до парафирането на проектодоговора, коментира адвокатът на “Ню Имидж – България” Иван Тодоров.
Според него парафирането е процедурен, а не административен акт и затова не може да бъде обжалвано.

“Решението на тричленния състав на ВАС, което спира финализирането на сделката за “Бояна филм” до окончателното произнасяне на съда по жалбите на останалите кандидати за киноцентъра, е еднократен акт.
То трябва да бъде потвърдено и от решение на петчленен съдебен състав, за да влезе в сила. Такова няма и следователно могат да се извършват всякакви действия”, обясни Тодоров. Според него в най-скоро време сделката може да бъде подписана окончателно, стига да има добра воля за това.

Сделката е направена по най-изгодния за държавата начин, като “Ню Имидж” направи огромни компромиси, приемайки почти всички изисквания на Агенцията за приватизация, каза още юристът.
Той уточни, че от капитала на киноцентъра вече са извадени спорните 580 дка земя и са приети всички рестрикции, върху останалите 302 дка, с които се продава “Бояна филм”. Става дума за ипотека върху земята в полза на държавата и за неустойки в размер на 300 евро на декар, което е много над пазарната цена.

“Доволни сме от изхода на процедурата, която протече по изключително прозрачен начин”, обяви Джеф Левин от американското посолство у нас.

“Тази сделка ще е от полза не само за “Ню Имидж”, а и за цялостното кинопроизводство в България”, коментира изпълнителният директор на “Ню Имидж – България” Дейвид Варод.