Процедурата за възлагане на обществена поръчка за извършване на допълнителни строителни работи на Автомагистрала "Марица", Лот 1 е инициирана и проведена изцяло в съответствие с действащото законодателство в страната към момента на обявяването й. Това се казва в позиция на Агенция "Пътна инфраструктура".

Припомняме, че прокуратурата и ДАНС започнаха разследване в Пътната агенция. Разследва се "далавера" за над 50 млн. лева. Милионите отишли не за изграждане на отсечка от магистралата, а АПИ организирала нагласен конкурс за обществена поръчка за отводняване на почвата на АМ "Марица". Без извършена количествено стойностна сметка, работата е възложена на "Пътища Пловдив", които получили 51 млн. лв. за ремонт на едва 4 км от участъка за стабилизиране на почвата.

С 51 млн. лв отводнили 4 км от АМ "Марица"

С 51 млн. лв отводнили 4 км от АМ "Марица"

Прокуратурата разследва нагласена обществена поръчка

В позицията до медиите от АПИ уверяват, че обществената поръчка е резултат от възникнала необходимост от извършване на допълнителни строителни работи. За това агенцията е сигнализирана от изпълнителя на Договора за допълнително проектиране и строителство на допълнително проектиране и строителство на обект: Автомагистрала "Марица" /А-1/ Оризово - Капитан Андреево, Участък: Лот 1 "Оризово - Димитровград", от км 5+000 до км 36+400 - италианското дружество "Кооператива Муратори & Чементисти - Чи.Ем.Чи. ди Равенна".

От пътната агенция уточняват, че основният договор е на стойност 159 755 613,60 лв. с ДДС. С "Пътища Пловдив" АД е сключен допълнителен договор на стойност 51 343 630, 80 лв. с ДДС.

Ексшефът на АПИ Лазаров спокоен за разследването
Обновена

Ексшефът на АПИ Лазаров спокоен за разследването

Уверява, че няма нередности при обществената поръчка за "Марица"

От АПИ подчертават също, че разполагат с всички документи, които доказват изпълнението на възложените работи. Категорични са, че са платени действително изпълнени строителни работи. Това било изрично удостоверено от всеки участник в строителния процес, като строителен и авторски надзор на обекта, впоследствие от представители на възложителя и органите на ДНСК с въвеждането на строежа в експлоатация.

От АПИ са категорични, че необходимостта от провеждане на процедурата за допълнителни строителни работи е резултат от редица проверки от възложителя и независима строителна лаборатория.

В позицията си от пътната агенция уверяват, че са провели процедурата по възлагане на обществената поръчка по най-публичния и прозрачен ред, който е предвиден в закона, а именно чрез открита процедура. Агенцията по обществените поръчки е осъществила контрола за законосъобразността й и в окончателния доклад не са били констатирани несъответствия със закона.

От АПИ обясняват, че при подобни процедури не може да има количествена сметка, която да определя точния вид на работите с количествата и единични цени за тях. Те се определяли едва след изготвянето на необходимия проект. От агенцията подчертават, че всичко е в съответствие с разпоредбите, както на Закона за устройство на територията, така и на Закона за обществените поръчки. Те са категорични, че обществената поръчка е проведена и възложена в съответствие с тях.

Павлова се чуди на обвиненията срещу ексшефа на АПИ, нямала данни за нарушения

Павлова се чуди на обвиненията срещу ексшефа на АПИ, нямала данни за нарушения

Поръчката за "Марица" не била еднолично решение на Лазаров

В заключение от агенцията изтъкват, че са администрация с повече от 130-годишна история и опит в изграждането на пътища в страната. Работещите в нея експерти били с доказан професионализъм и извършвали служебните си задължения с висока компетентност и професионализъм.