Финансовият министър Дянков цитира по време на парламентарния контрол данни на НСИ, според които икономиката на страната се е свила с 3,6 % за първото тримесечие на 2010 година, в сравнение със спад от 5% за 2009 година.

В същото време се очаква структурата на брутния вътрешен продукт да се промени в неблагоприятни за бюджета посока - тоест с по-голям принос на нетния износ, и за сметка на потреблението, което означава и по-ниски приходи от косвени данъци.
Делът на потреблението в брутния вътрешен продукт се очаква да спадне с 3,1 %, докато делът на нетния износ нараства с 5,1 %, коментира още Дянков.

Предвиденото увеличение на бюджетния дефицит е най съществения стимул за икономиката, който включва проекта на финансовото министерство, съобщи финансовият министър.

По думите му новата бюджетна цел е дефицит от 3,8 %, като се предвиждат редицата конкретни разходи в посока преодоляване ефекта от кризата.
Такива са например разходите за инфраструктура, които ще имат краткосрочен ефект върху вътрешното търсене. Планират се 660 млн. лв. за изплащане на необезпечени задължения от предходните години.

Три са, по думите му, основните цели на актуализацията на бюджета - запазване нивото на преки и косвени данъци, с 800 млн. се увеличат разходите за социални помощи, като се очаква в края на годината икономиката да отбележи ръст от 1%.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов отправи питане по време на парламентарния контрол относно мерките за стимулиране на икономическия растеж, продиктувано по думите му от тежката икономическа ситуация в страната.
За първото тримесечие на тази година продължава да се регистрира икономически спад от 3,6%, посочи народният представител.

По думите му при това положение България вече се различава от тенденцията в ЕС, която преминава от депресия към вече едва доловим растеж.