Япония ще си осигури стабилни енергийни доставки дори след като САЩ наложи нови санкции, свързани с руския проект Arctic LNG 2. Това заяви днес главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно, съобщава "Ройтерс".

Проектът Arctic LNG 2 се управлява от руската компания Novatek. Японската търговска компания Mitsui & Co и държавната Японска организация за метали и енергийна сигурност (JOGMEC) притежават общ дял от 10% в проекта.

Arctic LNG 2 продава втечнен природен газ в зависимост от дела на собствеността. Японската страна има 10%, съответно Mitsui и JOGMEC получават общо 2 милиона метрични тона втечнен природен газ годишно от проекта.

САЩ: Таванът на цените на руския петрол работи

САЩ: Таванът на цените на руския петрол работи

Това намалява осезаемо приходите на Русия

Последните санкции са част от няколко икономически мерки, които САЩ, Европа и техните съюзници предприеха срещу Русия заради войната в Украйна. Те включват ограничение на цените на руския износ на петрол и горива.

"В сътрудничество с Г-7, включително и Съединените щати, ние ще направим цялостна преценка и ще предприемем подходящи мерки, за да гарантираме стабилни доставки на енергия за Япония", обяви Мацуно на пресконференция. Той също така посочи, че правителството събира информация за санкциите и възможното им въздействие върху Япония.

Япония, която е бедна на ресурси внася почти целия си нефт и природен газ. Санкциите не се прилагат за самия проект, нито за неговите акционери. Според източник от японското правителство обаче те биха могли да усложнят начина, по който Mitsui и JOGMEC предоставят подкрепа за проекта и също така биха могли да забавят производството от Arctic LNG 2.

Индия купува нефт от всеки, който предложи най-ниските възможни цени

Индия купува нефт от всеки, който предложи най-ниските възможни цени

Това каза министърът на петрола и природния газ в страната Хардип Сингх Пури

От Mitsui заявиха миналата седмица, че компанията се ангажира да спазва санкциите. От JOGMEC заявиха днес, че проучват ситуацията, включително въздействието върху проекта, като събират информация от различни страни, участващи в него.

"Япония е в съответствие с други страни от Г-7 в стремежа към по-малка зависимост от руската енергия, но трябва да балансираме това с енергийната сигурност", каза друг служител на японското правителство.

Novatek планира да започне експлоатацията на Arctic LNG 2 в края на годината, като се очаква да достигне пълна мощност до първото тримесечие на 2024 г. Проектът ще управлява три производствени линии с годишен производствен капацитет от 19,8 милиона метрични тона.

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Санкционирани са 24 лица и 78 организации

Санкциите на САЩ се прилагат за редица руски компании и една фирма от Обединените арабски емирства, които предоставят архитектурни, строителни и инженерни услуги за проекта. Санкционирана е и руска корабостроителна фирма, която ще експлоатира два плавателни съда за съхранение на втечнен природен газ за трансбордиране на Arctic LNG през Северния морски път и на два други кораба за съхранение, които ще работят по маршрута.