Европейската комисия (ЕК) направи в петък очакваното предложение за промяна на правилата за управление на еврото, за да възстанови доверието в Пакта за стабилност и растеж и да прекрати конфликтите между страните членки, предизвикани от него, съобщи EUobserver.

Плановете на Комисията са да бъде съставен компромисен пакет от правила, който да удовлетворява и поддръжниците на пакта в настоящия му вид като Австрия и Холандия, и страните членки, които настояваха за намаляване стриктността на правилата.

Според новите правила страните членки, които нарушават ограничението на дефицита, фиксирано на 3.0% от брутния вътрешен продукт (БВП), ще бъдат третирани по индивидуален начин предвид тяхната икономическа ситуация.

Те ще могат да избегнат наказателните мерки, ако техните икономики са преминали през период на бавен растеж. В момента само тежка рецесия може да позволи надскачането на определения таван.

Поддръжниците на твърдата линия за фиска обаче биха се радвали три процентното ограничение да остане непокътнато и да се набляга на създаването на излишъци по време на икономически растеж, за да се избегне дефицита при рецесия.

По предложените правила ще бъде обърнато по-специално внимание на дълговете за разлика от настоящата концентрация на дефицита, което би било добре за Франция и Германия с относително ниските им дългове, за разлика от Италия, чийто дълг надскача 100% от БВП.

По време на представянето на предложенията председателят на ЕК, Романо Проди, каза, че реформите биха направили правилата “по-интелигентни”, което бе духовита препратка към нападките му спрямо Пакта за стабилност и растеж, определен от него като “глупав”.