В пространен коментар за американското издание "Уолстрийт Джърнъл" бившият български финансов министър Симеон Дянков призна за някои сериозни слабости в политиката на ГЕРБ.

Говорейки за мерките за икономии в различните държави и тяхната цена, той заявява: „Не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложим мерки за икономии и в тях".

„Много анализатори казват, че правителството на премиера Бойко Борисов, в което бях вицепремиер и финансов министър, е паднало миналия месец заради мерките за икономии.
Но истинската причина е, че не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложим мерки за икономии и в тях", обяснява Дянков.
Той припомня, че стачките, които са довели до оставката на правителството, започнаха през февруари заради по-високите цени на тока.

„Те станаха необходими заради повишаващата се неефективност на енергийния сектор. Производители на ток при високи разходи постоянно се присъединяваха към енергийната мрежа и държавната компания (НЕК - бел.ред.) беше принудена да покрива произтеклите от това загуби. Изборът беше между увеличаване на цената, за да се спаси енергийната компания от банкрут и дълго отлагана реформа. Регулаторът избра първото", убеден е още бившият вицепремиер.

Като друг нереформиран сектор Дянков посочва и здравеопазването. Той изтъква, че няколко последователни правителства са се огънали под натиска от фармацевтични компании, медицински асоциации и профсъюзи за увеличаване на държавните разходи за здравеопазване.
„Но представата за качеството на услугата се влоши", поразителните 93% от българите казват, че здравните услуги са неадекватни. „Всеки опит за реформа по време на нашето правителство беше посрещан с призиви за оставка на министъра на здравеопазването. Четирима министри дойдоха и си отидоха, а мисията не беше изпълнена", разяснява Дянков.

Европа се нуждае от мерките за икономии", категоричен е той. В противен случай, според него, неефективността в някои сектори се запазва.
„Освен това големите държавни разходи откриват повече възможности за корупция - друга причина за стачки в страни като Чехия, Словения и Испания", отбелязва бившият финансов министър.
„Търпението се изчерпва. Не само че има по-малко пари, но и държавните служители злоупотребяват с тях за своя изгода", коментира бившият топ финансист.

„Европа също така се нуждае от откровена дискусия за конкурентоспособността", допълва Дянков.
По негово мнение основната слабост на континента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и то на прекалено висока цена. Това се вижда в данните за външната търговия.

В заключение Дянков заявява, че е убеден, че Европа може да заработи само с мерки за икономии в държавните бюджети в комбинация с намаляване на бюрокрацията и структурни реформи.