Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи в неделя, че е определил шестнадесетгодишния си син, който беше заснет да бие затворник в ареста миналата година, като попечител на Руския университет за специални сили в Чечня, предава "Ройтерс".

Адам Кадиров, който навърши 16 години през ноември, беше назначен миналата година за главен бодигард на баща си и наблюдател на нов батальон, който е част от силите на руското министерство на отбраната.

"Той е запознат отблизо с дейността на известния университет, така че вярвам, че ще се справи отлично с възложените му отговорности", пише Кадиров в изявление в приложението за съобщения Telegram.

Той добави, че номинацията е дошла след молба на ръководителя на университета, който се намира в Гудермес, град в Чечня. Руската частна образователна институция осигурява професионално обучение на специални части.

През септември по-младият Кадиров беше показан във видеоклип, на който се вижда как той пребива затворник, обвинен в изгаряне на Корана. Затворникът Никита Журавел бе осъден на три години затвор.

Кадиров каза, че се гордее със сина сина си, и че той е защитил мюсюлманската си религия, но инцидентът с побоя предизвика критики дори от прокремълските хардлайнери.

Кадиров управлява Чечня, автономната република на Русия, от 2007 г. и е изпратил хиляди свои бойци в Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа

Той се опитва да разсее слуховете за лошото си здраве