Укрепването на военния потенциал на НАТО в близост до границите на Русия и възможността за изостряне на конфликта в Донбас са сред основните заплахи за сигурността в южната част на страната. Това обяви командващият Южния военен окръг на Русия армейски генерал Александър Дворников.

"Заплахи за военната сигурност на Руската федерация в зоната на отговорност на окръга остават нарастването на военния потенциал на НАТО в близост до границите на Русия, сблъсъците в Сирия, възможността за ескалация на въоръжения конфликт в Украйна и Закавказието", уточни той в интервю за в. "Красная звезда".

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, след като примирието в Донбас пропадна

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, след като примирието в Донбас пропадна

"Всички инициативи на украинската страна бяха отхвърлени от Руската федерация под измислени предлози"

Командирът отбеляза, че поради това главните усилия били съсредоточени към поддържане на бойната и мобилизационна готовност на войските на Южния военен окръг на ниво, което да гарантира надеждна защита на държавните интереси и сигурността на региона.

Дворников добави, че бойният потенциал на окръга е и преди е бил внушителен, но сега се е увеличил забележимо благодарение на формирането на военни части и съединения, а делът на най-новите и модернизирани образци въоръжение и техника бил 71 процента.

Русия поддържа високо напрежение около Украйна, докато чака следващия ход на Байдън

Русия поддържа високо напрежение около Украйна, докато чака следващия ход на Байдън

Сравни кризата в Украйна с най-опасния момент от Студената война

Вчера Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че командният кораб "Донбас" на украинските военноморски сили се е движил към Керченския проток и не изпълнявал изискванията за промяна на курса. По-късно той се върнал. Руската спецслужба нарече инцидента провокация и настоя, че действията на екипажа застрашавали безопасността на корабоплаването. Разговорът между президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски съвпадна с опита на кораба да влезе в пролива. Донбас промени маршрута по същото време, когато стана известно за приключването на преговорите. Всичко това са твърдения на руснаците.

Това не е първият инцидент с украински моряци в Керченския проток. През ноември 2018 г. три кораба на ВМС на Украйна навлязоха от Черно море към пролива. Те бяха задържани заедно с екипажа. През септември 2019 г. военните бяха прехвърлени в Киев в рамките на споразуменията за едновременно освобождаване на задържани и осъдени лица, корабите бяха върнати на украинската страна през ноември.

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

Информацията за подготвяща се инвазия на Русия в Украйна била лъжа