Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи с предизвикателствата на един променен свят и предупреди, че "нашата Европа днес е смъртна и може да умре", съобщава "Франс прес".

"Тя може да умре и това зависи само от нашите избори", подчерта той и посочи, че Европа "не е въоръжена срещу рисковете, пред които сме изправени" в свят, в който "правилата на играта са се променили".

През следващото десетилетие има огромен риск Европа да бъде отслабена или дори отхвърлена, изтъкна Макрон в речта си в Сорбоната в Париж относно визията на президента за бъдещето на Европа.

Макрон: Европа да намали зависимостта от САЩ в областта на отбраната

Макрон: Европа да намали зависимостта от САЩ в областта на отбраната

Френският президент отново балансира

Той призова Европа да излезе от "стратегическо малцинство", което я е оставило прекалено зависима от Русия по отношение на енергията и от САЩ по отношение на сигурността.

Той определи поведението на Русия след нахлуването ѝ в Украйна като такова "без задръжки" и заяви, че вече не е ясно къде са "границите" на Москва.

Според Макрон незаменимото "необходимо условие" за европейската сигурност е "Русия да не спечели агресивната война в Украйна".

Трябва да си изградим стратегическа концепция за надеждна европейска защита, настоя той и добави, че Европа не може да бъде "васал" на Съединените щати.

Макрон заяви, че ще поиска от европейските партньори предложения през следващите месеци и изтъкна, че Европа се нуждае и от собствен капацитет в киберотбраната и киберсигурността.

Според френския лидер трябва да се даде предимство на европейските доставчици при закупуването на военно оборудване. Той подкрепи идеята за европейски заем за финансиране на това усилие.

В Русия припомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

В Русия припомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

И го предупреждават да не следва стъпките на френския император