Ново проучване показва, че американците са по-малко склонни от европейците да изпратят икономическа помощ на Украйна, където правителството се опитва да не изпадне във фалит, докато се бори с проруските сепаратисти, съобщава АП.

Проучването е проведено в периода 6 април - 15 май. Взето е мнението на граждани на 8 държави от НАТО: САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша и Испания. Също така са включени Русия и Украйна.

В същото време американците са по-склонни от европейците да се използва военна сила срещу Русия, ако бъде атакувана съседна страна, която е член на НАТО, показва проучването на Pew Research Center.

Докато Украйна не е член на НАТО, други бивши съветски републики са разтревожени, че западният алианс няма да ги защити, ако възникне военна конфронтация с Русия.

Половината от анкетираните заявяват, че Русия е голяма военна заплаха за съседните държави. 70% смятат, че западните държави трябва да изпратят икономическа помощ на Украйна, а 57% пък подкрепят Украйна да стане член на НАТО. 50% искат Украйна да се присъедини към ЕС, а 41% се обявяват за изпращане на оръжия на Украйна.

От 8-те държави поляците са най-големите поддръжници на идеята НАТО да достави оръжие на Киев (50%) и финансова помощ (77%).

39% изразяват мнение, че Русия е основният виновник в продължаващия конфликт в Украйна. 18% обвиняват проруските сепаратисти.

56% от американците смятат, че трябва да се използва сила, ако Русия влезе в конфликт със съседна държава, която е съюзник на НАТО, но 37% са категорични, че не трябва.

Най-големи противници на идеята да се използва сила са германците (58%). Само 38% oт германци са на мнение, че трябва да се използва сила при такава ситуация. Като цяло 48% от 8-те държави са склонни да се използва сила.

Междувременно само 12% от руснаците разглеждат НАТО позитивно. През 2013 година 63% от руснаците са разглеждали позитивно ЕС, а сега процентът е паднал до 31. По отношение на САЩ ситуацията е 51% през 2013 година и 15% през 2015 година.

Като цяло руснаците са против присъединяването на Украйна към НАТО (83%) или ЕС (68%).

Запитани дали одобряват или не одобряват начина, по който руският президент Владимир Путин действа: 90% от руснаците одобряват отношенията с Китай, а 4% - не; 85% одобряват отношенията със САЩ, а 10% - не; 83% одобряват отношенията с Украйна и 82% одобряват отношенията с ЕС.

В допълнение 69% от руснаците заявяват, че разпадането на Съветския съюз е лошо нещо, а 61% са съгласни, че части от други държави наистина принадлежат на Русия.

Проучването покрива грубо 80% от населението на Украйна. 67% от украинците подкрепят присъединяване към ЕС, а между 32 и 53% подкрепят влизане в НАТО. 47% изразяват подкрепа за преговори със сепаратистите и Русия, а 23% одобряват военни действия.